Lehane, Dennis: Ett land i gryningen

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Lehane - The given day.jpg
Historisk roman av Dennis Lehane, The given day på orginalspråket. Boken utspelar sig mestadels i Boston 1918. De historiska rörelserna - rasismen, imigrationen, revolutionen, klasskampen, arbetarnas organisering och profittörstande herremän vävs samman med vardagen - knogandet för brödfödan, kärlek, personliga intriger, liv och död.

Huvudpersonerna är irländske polisen Danny Coughlin, född och uppvuxen i arbetarområdet i Boston, och den afro-amerikanska före detta fabriksarbetaren Luther Laurence som tvingats fly den organiserade brottsligheten, men också lämnat sin stora kärlek och sitt barn, i Tulsa. Båda männen är, eller har tvingats bli, starka och stolta. De försöker göra det som är rätt och böjer sig endast högst motvilligt. Luther får jobb i Dannys fars hem och med tiden vävs deras historier samman. Genom ödets kast blir de goda vänner och Luther hinner rädda Dannys liv två gånger under berättelsens gång.

Luther tvingas tampas med svinerier, förnedring och se kamrater mördade av både svart organiserad brottsliget och vit rå polismakt. I bakgrunden finns hela tiden det rasistiska, våldsamma USA. Till en början står han hjälplös men med tiden inser han att han måste slå ifrån sig.

I berättelsens början lever Danny ett liv utan riktning, stävandes efter befodran inom polismakten. Hans far är någon sorts polischef och med befodran som morot hamnar Danny som ledningens informatör i en gryende polisfackförening, och som infiltratör i den socialistiska rörelsen i staden. Att tjalla på sina arbetskamrat blir för mycket för Danny och med tiden går han från att vara råtta till att bli militant. Som infiltratör bland de socialistiska grupperna lär han sig respektera dem, vacklar kanske lite men blir slutligen upptäckt och slipper den obehagliga situationen. Samtidigt vägrar polisledningen ge med sig för de organiserade polisernas krav. Och polis-strejken kommer allt närmare, med Danny som en av ledarna.

Polisstrejken för med sig kravaller och plundring på gatorna. Herrarna, tidningarna och en hel del vanligt folk tar ställning mot strejken och polisernas krav. Händelserna kastar åter om ödet för de båda huvudpersonerna. Och strejken tar slut; polismyndigheten avskedar aktiva strejkande och rekryterar nya poliser - som kommer att jobba under de förhållanden som den krossade fackföreningen krävde...

Boken är välskriven och spänannde. Dannys stora kärlek, Nora, hinner vara förlovad med hans bror och förskjuten från familjen innan de åter hittar tillbaka till varandra. Babe Ruth, baseboll-spelaren, figurerar med jämna mellanrum och träffar både Luther och Danny under olika omständigheter. John Reed är också med en kort sväng, i ett slagsmål på en krog. Italienska anarkister, ryska revolutionärer och en mängd strejker återkommer med jämna mellanrum i boken. Det är svårt att referera allt.. Engelska Wikipedia har en artikel om boken.

Boken har en fristående uppföljare i Nattens dåd, där Dannys lillebror - Joe innehar huvudrollen som gangster i Bosten, Florida och på Cuba.