Källberg, Sture: I flock och ensam

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Kallberg-sture-i-flock-och-ensam.jpg

I flock och ensam är andra delen i Sture Källbergs självbiografisk triologi Vandringen till städerna som föregås av Agnarna i vinden och följs av Den röda älven. Boken gavs ut 1977.

Kriget rasar i Europa och folk har det knapert och mobileras i den Svenska militärapparaten. När kriget väl är över sätter omvälvningarna i jordbruket in på allvar. Godsägare som vill stå sig i konkurrensen mekaniserar arbetet och drar igång stordrift. Alla resuserser satsas på det som är lönsammast. Folk får sparken och vräks från sina torp.

Människor drar sig mot städerna. Dels så tvingas de till det för att överleva men många lämnar det gammla för att slippa slitet, de låga lönerna och godsherrarnas godtycke. Ungdomarna från Lassebodasocken dras mot och med sin vilja in i den nya tiden. De blir hembiträden, vedutkörare, byggnadsarbetare, bilreparatörer, fabriksarbetare. De bor i lägenhet, de börjarjobba på ackord och själva tänka i banor om att maximera sin arbetsinsats. Med detta följer en ny livsstil. Det moderna sverige börjar ta form.