János Kádár

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
En av Sovjetimperialismens hantlangare

János Kádár (1910 - 1989) är mest känd som Sovjets frontfigur och lydiga marionett i den Ungerska revolutionens krossande. Växte upp hos fosterföräldrar eftersom hans ensamstående mor inte pallade med att försörja honom. Blev så småningom skrivmaskinsmekaniker. Vid nitton års ålder anslöt han sig till det illegala kommunistpartiets ungdomsrörelse. Avtjänade flera korta perioder i fängelse för sin aktivism. Skickades till koncentrationsläger men lyckades fly. Under kommunistregimen efter andra världskriget blev han polisbefäl. Han avancerade sedan snabbt i hierarkin. Efter sammanslagningen av de kommunistiska och socialistiska partierna utnämndes han till medlem av politbyrån 1949. Två månader senare blev han inrikesminister. Utöver att ha högsta befälet över AVH´s terror så fick han äran att hålla i skenrättegången mot en av sina bästa vänner (och företrädare som inrikesminister), László Rajk. Han deltog även på avrättningen.

Men bara ett år senare var det hans egen tur att bli kastad i finkan, torterad av säkerhetspolisen och tillslut erkänna sina "brott" (spion för Horthy's polis). Det vart livstid. Han fick sitta de tre första åren i isolering och blev sämre behandlad än under sin fängelsetid under Horthy´s fascistvälde.

Återupprättades efter att Stalin trillat av pinn och liberaliseringarna av Ungern under Imre Nagy tog fart. Valdes till generalsekreterare för det ombildade kommunistpartiet när revolutionen drog igång i slutet av Oktober. Valdes in som minister i Nagy´s tandlösa regim. Försvann så småningom till Moskva och återvände som dess marionett när sovjet inledde sitt andra anfall på revolutionen. När arbetarna och bönderna krossats så ledde han den återupprättade kommunistregimen. Han höll i tyglarna fram till 1988.

Källor