Hamberg, Maria: Drömfabriken

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Hamberg maria-dromfabriken.gif

Drömfabriken handlar om människorna och slitet i en modern svensk lastbilsfabrik under 2000-talets början. Boken är en skickligt skriven kollektivroman. Det hela utspelar sig till stor del i själva produktionen vilket inte är helt vanligt. Och det funkar jäkligt bra! Människornas liv i och utanför jobbet vävs samman snyggt. Själva arbetets natur där det bara är profiten som styr (bilarna måste ut, linan får aldrig stanna, oavsett. Inget får stå ivägen) med basar och chefer som ständigt hetsar på. Arbetare som låter sig hetsas och hetsar varandra.

Att vara kvinna på en arbetsplats där machoismen är allrådande (påeldad av pojkar, män och förmän) framträder smärtsamt klart. Men även att vara från en annan plats, ha en annan färg på ögon och hår gör dig dubbelt pissad på. Hur arbetskamrater ser ner på dig eller inte ställer upp. Hur cheferna utnyttjar detta.

Det är en jävligt deprimerande bild av vad det modernt organiserade arbetet, fabriken, kan göra med folk. Hur man låter sig göras ensam, feg och uppåtsträvande. Hur allt hopp om något annat än "meningsfull" fritid är helt utraderat. Vilket monster det här samhället egentligen är. Men även glimtar av hopp och gemenskap. Hur någon klarsynt individ ställer upp på andra och förstår hur saker och ting hänger samman. Någon som fräser ifrån. Någon annan som flyr innan de blir fast.

Det är intressant att läsa om något som utspelar sig i ens egen tid. Bemanningsföretag, dataspelande långt in på småtimmarna, platsbanken (som något nytt på det dära internet), jobba som en idiot och sen fly ut på långa resor runt om i världen innan det är dags för en ny runda slit igen, nya påhitt med inovativa namn (global production system) med främsta mål att skära ned arbetsstyrkan mm.

Maria Hamberg har själv jobbat som montör vid Scanias chassiverkstad så hon vet vad hon snackar om.

Se även