Giovanni Domaschi

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Domaschi giovanni.jpg

Giovanni Domaschi föddes den 30 december 1891 i Verona som son till fattiga bönder. De kunde aldrig ge sina åtta barn tillräckligt med mat och tre av dem dog unga.

Hans hårda liv gjorde honom vid tidig ålder uppmärksam på sociala orättvisor och han började se att världen var delad i två läger, de rika och de fattiga, de som härskar och de som producerar välstånd.

16 år gammal gick han med i Socialistpartiets ungdomsflygel, med efter mycket tänkande gick han över till anarkiströrelsen, medan han arbetade som mekaniker i järnvägsverkstäderna i Verona. Han var en engagerad motståndare mot kriget. När han inkallades vägrade han tjänstgöra och inspärrades i ett militärfängelse i flera månader. Han var väldigt aktiv i arbetarrörelsen i Verona och arbetade inom Camera di Lavore (Arbetarkammare).

Han var aktiv i den anarkosyndikalistiska fackföreningen USI från februari 1919. Efter ha svartlistats av arbetsköparna fick han öppna en egen verkstad i Veronettadistriktet, där han 1920 startade en anarkistgrupp med andra arbetare.

Den 26 maj 1921 dömdes han till 15 månaders fängelse och ett års specialbevakning för att ha gjort motstånd mot en fascistpatrull (stödd av polisen) som hade invaderat arbetardistriktet San Stefano den 21 april. Han hade arresterat efter en efterföljande eldstrid. Han frigavs 1922.

Han fortsatte med sina aktiviteter efter Mussolinis maktövertagande och arresterades igen i november 1926 och dömdes till 5 års fängelse. Han förflyttades till Favignana, sedan till ön Lipari.

Under en sjukdom där vårdades han av anarkisten Maria Ciarravano och inledde ett förhållande med henne. Den 21 juli 1928 lyckades han rymma med andra fångar utklädd till präst. Han greps igen efter 2 dagar och dömdes till ytterligare 4 månader i fängelse.

I Rom blev han i november 1928 dömd av den fascistiska Specialtribunalen till 15 års fängelse för subversiv verksamhet mot regimen. Under en fängelsevistelse i Messina lyckades han rymma igen den 16 februari 1929 men greps igen efter 3 dagar, för vilket han fick tre års fängelse extra.

I fängelset i Fossombrone organiserade han en antifascistisk aktion med andra fångar den 1 maj 1931. Han förflyttades till Piacenza, där han förberedde ytterligare en rymning vilken upptäcktes. Han förflyttades igen till Rom, och flyttades från 1936 till Ponza, sedan till Ventotene, slutligen till koncentrationslägret vid Renicci d’Anghiari, varifrån han lyckades rymma 1943 och återvända till Verona.

Han gick med i en beväpnad anarkistisk motståndsgrupp. Han fångades av de fascistiska Svarta Brigaderna den 14 juli 1944. Han torterades och ett av hans öron skars av. Han lämnades sedan över till tyskarna som deporterade honom först till dödslägret Flossemburg och sedan till Dachau där han dog den 23 februari 1945.

Skriven av Nick Heath. Översatt 2008 från http://libcom.org/history/domaschi-giovanni-1891-1945 av sovversiva.wordpress.com som vi saxat den ifrån.