Cajo Brendel

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Brendel cajo.gif
Cajo Brendel (1915-2007) var en inflytelserik holländsk rådis av andra generationen. Föddes i Hag. Familjen hade det ganska gött ställt (småborgare enligt honom själv) men efter krisen på 1920 - 1930-talen så vart det fattigt. Cajo hamnade arbetarkvarteren där han hankade sig fram. Han lyckades studera en del och kom senare att bli journalist. Först vart han lite trotte men efter att ha sprungit in i ett par knegare som var aktiva rådisar 1934 tog han sitt förnuft till fånga. I den här vevan blev han resande journalist och pilade mellan de olika öppna klasskonflikterna i Holland och övriga Europa.

Efter andra världskriget vart han en auktoritet i de hollänska rådiskretserna. Redaktör för tidningen Spartakus (Holland), drev Daad en Gedachte och var drivande, tillsammans med sin polare Henri Simon, i Echanges et Movement.

Som journalist skrev han en jävla massa om den pågående arbetarkampen i Holland men även runt om i Europa. Han reste dit strejkerna pågick för att få fram mer förstahandsinformation och verkligen prata med dem det handlade om. Jämte skrivandet kämpade han med att skriva analytiska genomgångar av viktiga händelser i arbetarkampen och sprida de lärdomar som kunde dras från dessa.

Var aktiv ända in i döden trots sin vacklande hälsa. Höll hela livet fast vid sin övertygelse: De gamla facken och sossarna har bara inte blivit byråkratiska kolosser utan även helt integrerade i utsugning av arbetarna. De är helt fientliga till arbetarnas självständiga kamp för sina egna intressen. Kommunistpartierna - Stalinister, trottar, maoister unt so weiter - är inte ett dugg bättre. De vill bara ha en annan typ av kapitalism.

Gubbens enorma samling böcker finns bevarat på International Institute for Social History i Amsterdam.

Källa: http://www.kurasje.org/lex/l00100.htm

Skrivit