Brink, Göte: Fönster åt gården

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Brink gote-fonster at garden.gif

Fönster åt gården är första delen i en romanserie skriven av Göte Brink. Serien utspelar sig i arbetarstadsdelen Landala, Göteborg under de hårda bostadskamperna under 1930-talet. Huvudpersonerna är familjen Kvist - fadern och muraren Oscar, modern Brita och den 6-åriga sonen Roland. Vi följer dem i vardagens arbete och lek. Livet är hårt och men man finner styrka och glädje i gemenskapen.

Stadsdelen är nedgången och bostadsägarna tar ut ockerhyror utan att sköta byggnaderna. Människor lever under odrägliga förhållanden. Redan låga löner och knapap förhållanden får 30-tals krisen som grädde på moset. Ohyra, ruttna väggar och drag liksom tuberkulos, engelska sjukan och lunginflamation hör till vardagen. Vräkningar efter obetald hyra, eller nu senare, allmän uppstudsighet, är inte ovanlga. Men i Göteborg i allmänhet och i Landala i synnerhet växer hyresgästföreningen och sammanhållningen allt starkare. Man står upp för vräkta kamrater, ibland genom att fixa nytt boende men också genom att hota bostadsägarna. I familjen Kvists hus kräver man, genom hyresgästföreningen att de oresonligt höjda hyrorna ska sänkas och man gör det genom en gemensam hyresstrejk, blockad av uthyrningen av tomma lägenheter och stora demonstrationer. Bostadsbolaget försöker, utan stora framgånger, först hota, sedan vräka och stämma hyresgästerna.

Boken bygger på verkliga händelser och har ibland en nästan dokumentär ton, kompletterad med foton från demonstrationer, möten och lägenhetes inspektioner.

Författaren själv, uppvuxen i Landala, är i ungefär samma åldersklass (och förekommer i förgrunden av ett mötesfoto i boken)som sonen Roland.

Boken följs av: