Åke Wassing

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Wassing ake.jpg

Åke Wassing (1919-1972) var en svensk arbetarförfattare, sjöman, schlager/viskompositör, skådespelare.

Karl Åke Axelsson Wassing föddes i Simtuna socken 1919. Hans far Axel Johansson var bondson och tillika dödgravare i socknen, Modern Elma Hjelm var banvaktsdotter från Hälsingland och hade en tid arbetat som servitris i Uppsala. Det var ett omaka par vars samlevnad slutade i en plågsam Skilsmässoprocess där fadern tilldömdes vårdnaden av sonen. Fadern hamnade tillslut på fattighuset med Åke där han även slutade sin dagar. Under ungdomsåren var Åke nära vän med och delade skolgång med Karl Rune Nordkvist.

Åke bröt upp ifrån föräldrahemmet och försörjde sig under en tid som sjöman, dräng, skogsarbetare, cirkusarbetare, vis- och kuplettförfattare. Han gjorde åtskilliga folkparksturnéer med trion "Tre Rodeos" och "Axellis cabare". Två visor som har levt kvar ända in i våra dagar och som då var oerhört populära var "Se nu tittar den lilla solen in igen" och valsen "Farfar och jag". 1944-45 gick han i Manja Benkows teaterskola och hade små roller under ett antal år innan han helt lade av sina teaterambitioner.

Han började på allvar skriva på den första romanen, Dödgrävarens pojke, i en självbiografisk svit som skulle omfatta fyra böcker när fadern dog 1946. Böckerna gör en djupdykning ner i den svenska fattig- och åldringsvårdens grumliga vatten. Den första boken gjorde brakande succé när den gavs ut 1958 och Åke kunde bli författare på heltid.

Delvis saxat och omarbetat från Karl Rune Nordkvists förord till En bok för allas utgåva av dödgrävarens pojk och ett utdrag ur Gästrike-Hälsinge Litteratur.

Skrivet