YOMANGO

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"your style: risky, innovative"
Yomango är en rörelse sysselsatt med snattning som uppstod i Barcelona (Spanien) under 2002. Fick mycket uppmärksamhet när de gick in i en klädbutik och snodde med sig en massa kläder, klädde upp sig i dessa och sedan paraderade tillbaks till butiken där de genomförde en "mode-show".

En stor del av deras uttryck verkar är hämtat från klädbolaget Mango. På Spansk slang betyder "yo mango", "jag snor". De sprider information om hur man på bästa sätt snattar och bygger redskap för att lura larmbågar. De har även hållit workshops i hur man genom samspelt grupparbete kan slå ut olika övervakningssystem.

Rörelsen vill föra fram snattningen som en motståndshandling och direkt aktion mot storbolag. Att köpa är en lydnadshandling medan snattningen innebär en fri omfördelning och distribution av varor. De angriper själva shoping-livstilen som sådan utan att ta avstånd från modet och livstilismen. Allt de gör är förpackat i modereklamens flashiga förpackning. De snattar även mat och plankar. För det är inte bara kläder det handlar om utan hela tillvaron.

De vurmade även Winona Ryder efter att hon åkt fast snattandes kläder i nån fancy klädbutik i Beverly Hills.

Deras främsta medium är internet där allt de gör publiceras. Rörelsen knoppade av sig till andra länder som till exempel Argentina, Chile, Mexiko och Tyskland.

I Sverige så influerades den första vågen av hemsidor starkt av deras stil, uttryck och tankar. Främst asocialstyrelsen.org men även Högdalen Business School på nåt hörn. De två största konkreta projekten med släktskap till Yomango är Piratbyrån och Planka.nu. Snatta.nu var antagligen det allra närmast besläktade projektet. Var dock mest ett tankefoster och hade ett kort och begränsat liv utan någon större påverkan på folk.

Externa länka