Victor Serge

Från Polkagriswiki
Version från den 19 juni 2008 kl. 18.56 av Kurtake (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Victor Serge föddes i Brussel 1891. Föräldrarna var ryska revolutionärer som flytt hemlandet efter Tsarens förföljelser. I tonnåren så drog han till Paris där han blev anarkistisk journalist. Mellan 1913-1917 satt han i fängelse efter att ha försvarat de anarkistiska bankrånarna i Bonnot Gang. Efter detta reste han till Spanien och deltog i den misslyckade syndikalistiska resningen 1917. Härifårn flydde han till ryssland och revolutionen där han gick med i det ryska kommunistpartiet. Som bolshevik så skrev han en massa artiklar som rättfärdigade den blodiga kontrarevolutionen och byråkratins diktatur. Även hans senare böcker var av samma kaliber. Det-kommunistiska-partiet-är-arbetarklassens-hjärna tugget går konstant i hans texter.

1922 vart han dissillusionerad av den "urartade" utvecklingen i ryssland (hans fraktion av byråkrater åkte på stryk av andra byråkrater) och hoppades på att en "revolution" i väst skulle rädda läget. Han var någon typ av vänsterelement i det ryska kommunistpartiet. Han fick med Zinoviev´s hjälp anställning vid Comminterns nyhetsbyrå (inprekorr) i tyskland där han skulle raportera till världens olika komunistblaskor om den tyska revolutionen. Det mesta av dyngan finns samlad i "Witness to the German revolution". Han stanna till 1923 och drog sen runt och rapporterade på olika platser i Europa fram tills 1926 då han åkte tillbaks till sovjet.

Efterom han var aktiv bland de vänsteroppositionella byråkraterna blev skickad i exil. Där började han skriva en massa anti-stalinistiska artiklar och slog sig in på författarbanan. När tyskland ockupera frankrike drog han till Mexiko där han äntligen dog 1947.

Trottar brukar vifta med honom när de vill att fritt tänkande människor skall sluta handla på egenhand och bli passiva stödjare av de röda byråkraternas statsövertagande.

http://www.marxists.org/archive/serge/index.htm