Svarta Pantrarna

Från Polkagriswiki
Version från den 3 december 2012 kl. 10.22 av Kurtake (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök
Svarta pantrarna.gif

Svarta pantrarna (eng. Black Panther Party, BPP) var en amerikansk organisation som dök upp under 60-talets medborgarrättsrörelse i USA. Grundat 1966 utav Huey P. Newton och Bobby Seale kom Pantrarna att kämpa för afroamerikanernas rättigheter och socialism.

Partiet är väl kanske mest känt för att bära baskrar och skinnpajer samt propagera för nödvändigheten för svarta i USA att beväpna sig själva med vapen i självförsvarssyfte. Då dom egentligen höll på med massa bra saker som bland annat deras kändaste program som kallades Free Breakfast for Children där man lagade frukost och mat till fattiga barn (främst svarta) och detta blev så populärt så man satte till sist upp kök där man lagade frukost åt 10,000 fattiga barn varje dag som skulle till skolan. Men det säljer väl inte lika många lösnummer som en svart man i basker, solbrillor och ett hagelgevär i handen.

Husgudarna i partiet var Malcolm X samt den samtida innekillen Mao Zedong man kan säga att Svarta Pantrarnas politik var Svart nationalism, maoism och internationalism. Senare skulle dom separatistiska och nationalistiska elementen tonas ner mycket i partiet (man startade bland annat ett White panther party) och fokus skifta helt till klasskamp.

1973 upplöstes partiet efter att splittringarna blev för stora.

Idag lever namnet vidare i USA genom en rad vilt skilda organisationer där det enda gemensamma är att ingen har koppling till originalpartiet. Mest kända utav detta är förmodligen det nationalsocialistiska The New Black Panther Party.

Här i sverige finns det folk i Göteborgs och Malmös förorter som kallar sig pantrarna för upprustning av förorten. De är mycket inspirerade av Svarta pantrarnas arbete. Inte vad det gäller skinpajar och hagelbössor då förstås utan den sociala biten. De fick hit Bobby Seale att föreläsa i biskopsgården 1 maj 2012.

Se även