Skillnad mellan versioner av "Svarta Pantrarna"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
(Moderna Haverister)
 
Rad 12: Rad 12:
  
  
== Moderna Haverister ==
+
== Moderna haverister ==
  
 
Idag lever namnet vidare i USA genom en rad vilt skilda organisationer där det enda gemensamma är att ingen har koppling till originalpartiet. Mest kända uv dessa är förmodligen det nationalsocialistiska [[The New Black Panther Party]].
 
Idag lever namnet vidare i USA genom en rad vilt skilda organisationer där det enda gemensamma är att ingen har koppling till originalpartiet. Mest kända uv dessa är förmodligen det nationalsocialistiska [[The New Black Panther Party]].
 
  
 
== Pantrarna för upprustning av förorten ==
 
== Pantrarna för upprustning av förorten ==

Nuvarande version från 3 december 2012 kl. 23.27

All makt åt folket

Svarta pantrarna (eng. Black Panther Party, BPP) var en amerikansk organisation som dök upp under 60-talets medborgarrättsrörelse i USA. Grundat 1966 utav Huey P. Newton och Bobby Seale kom Pantrarna att kämpa för afroamerikanernas rättigheter och socialism.

Partiet är väl kanske mest känt för att bära baskrar och skinnpajer samt propagera för nödvändigheten för svarta i USA att beväpna sig själva med vapen i självförsvarssyfte. De drev ett program som kallades Free Breakfast for Children där man lagade frukost och mat till fattiga barn (främst svarta). Detta blev så populärt att man till sist satte upp kök där man lagade frukost åt 10,000 fattiga barn varje dag. Men det säljer väl inte lika många lösnummer som en svart man i basker, solbrillor och ett hagelgevär i handen.

Husgudarna i partiet var Malcolm X och den samtida innekillen Mao Zedong. Man skulle kunna säga att Svarta Pantrarnas politik var Svart nationalism, maoism och internationalism. Senare skulle de separatistiska och nationalistiska elementen tonas ner mycket i partiet (man startade bland annat ett White panther party) och fokus skifta helt till klasskamp.

Svarta Pantrarna blev ideligen trakasserad utav både snutar, FBI och andra typer av myndigheter som på något sätt kunde sätta käpparna i hjulet för vad som ärkesvinet J Edgar Hoover kallat för "det största hotet mot Amerika idag". FBI ska ha infiltrerat Pantrarna. Agenter ska ha skapat interna stridigheter, egentryckta propagandaskrifter som gjorde sken av att komma från organisationen, förfalskat brev och ringt anonyma telefonsamtal. FBI drog sig till och med inte för att använda fysikst våld och mord för att sabotera rörelsen.

1973 - 1974 hade de flesta drivande personer i rörelsen antingen blivit satta på kåken, iväg skrämda, försatta i landsflykt eller mördade. Partiet lämnades i en tynade och förvirrad tillvaro. Det upplöstes helt efter många om och men 1982, med bara 27 medlemmar..


Moderna haverister

Idag lever namnet vidare i USA genom en rad vilt skilda organisationer där det enda gemensamma är att ingen har koppling till originalpartiet. Mest kända uv dessa är förmodligen det nationalsocialistiska The New Black Panther Party.

Pantrarna för upprustning av förorten

Här i sverige finns det folk i Göteborgs och Malmös förorter som kallar sig Pantrarna för upprustning av förorten. De är inspirerade av Svarta pantrarnas arbete. Inte vad det gäller skinpajar och hagelbössor då förstås utan den sociala biten. De fick hit Bobby Seale att föreläsa i biskopsgården 1 maj 2012.

Se även