Skillnad mellan versioner av "Svarta Pantrarna"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
(Moderna Haverister)
 
(5 mellanliggande versioner av 3 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Bild:Svarta_pantrarna.gif|frame|right]]
+
[[Bild:Svarta_pantrarna.gif|frame|right|All makt åt folket]]
  
 
'''Svarta pantrarna''' (eng. Black Panther Party, BPP) var en amerikansk organisation som dök upp under 60-talets medborgarrättsrörelse i USA. Grundat 1966 utav [[Huey P. Newton]] och [[Bobby Seale]] kom Pantrarna att kämpa för afroamerikanernas rättigheter och socialism.  
 
'''Svarta pantrarna''' (eng. Black Panther Party, BPP) var en amerikansk organisation som dök upp under 60-talets medborgarrättsrörelse i USA. Grundat 1966 utav [[Huey P. Newton]] och [[Bobby Seale]] kom Pantrarna att kämpa för afroamerikanernas rättigheter och socialism.  
  
Partiet är väl kanske mest känt för att bära baskrar och skinnpajer samt propagera för nödvändigheten för svarta i USA att beväpna sig själva med vapen i självförsvarssyfte. Då dom egentligen höll på med massa bra saker som bland annat deras kändaste program som kallades Free Breakfast for Children där man lagade frukost och mat till fattiga barn (främst svarta) och detta blev så populärt man satte till sist upp kök där man lagade frukost åt 10,000 fattiga barn varje dag som skulle till skolan. Men det säljer väl inte lika många lösnummer som en svart man i basker, solbrillor och ett hagelgevär i handen.
+
Partiet är väl kanske mest känt för att bära baskrar och skinnpajer samt propagera för nödvändigheten för svarta i USA att beväpna sig själva med vapen i självförsvarssyfte. De drev ett program som kallades [[Free Breakfast for Children]] där man lagade frukost och mat till fattiga barn (främst svarta). Detta blev så populärt att man till sist satte upp kök där man lagade frukost åt 10,000 fattiga barn varje dag. Men det säljer väl inte lika många lösnummer som en svart man i basker, solbrillor och ett hagelgevär i handen.
  
Husgudarna i partiet var [[Malcolm X]] samt den samtida innekillen [[Mao Zedong]] man kan säga att Svarta Pantrarnas politik var [[Svart nationalism]], [[maoism]] och internationalism. Senare skulle dom separatistiska och nationalistiska elementen tonas ner mycket i partiet (man startade bland annat ett White panther party) och fokus skifta helt till klasskamp.
+
Husgudarna i partiet var [[Malcolm X]] och den samtida innekillen [[Mao Zedong]]. Man skulle kunna säga att Svarta Pantrarnas politik var [[Svart nationalism]], [[maoism]] och internationalism. Senare skulle de separatistiska och nationalistiska elementen tonas ner mycket i partiet (man startade bland annat ett White panther party) och fokus skifta helt till klasskamp.
  
1973 upplöstes partiet efter att splittringarna blev för stora.  
+
Svarta Pantrarna blev ideligen trakasserad utav både snutar, FBI och andra typer av myndigheter som på något sätt kunde sätta käpparna i hjulet för vad som ärkesvinet [[J Edgar Hoover]] kallat för "det största hotet mot Amerika idag". FBI ska ha infiltrerat Pantrarna. Agenter ska ha skapat interna stridigheter, egentryckta propagandaskrifter som gjorde sken av att komma från organisationen, förfalskat brev och ringt anonyma telefonsamtal. FBI drog sig till och med inte för att använda fysikst våld och mord för att sabotera rörelsen.
  
Idag lever namnet vidare i USA genom en rad vilt skilda organisationer där det enda gemensamma är att ingen har koppling till originalpartiet. Mest kända utav detta är förmodligen det nationalsocialistiska The New Black Panther Party.
+
1973 - 1974 hade de flesta drivande personer i rörelsen antingen blivit satta på kåken, iväg skrämda, försatta i landsflykt eller mördade. Partiet lämnades i en tynade och förvirrad tillvaro. Det upplöstes helt efter många om och men 1982, med bara 27 medlemmar..  
  
Här i sverige finns det folk i Göteborgs och Malmös förorter som kallar sig [[pantrarna för upprustning av förorten]]. De är mycket inspirerade av Svarta pantrarnas arbete. Inte vad det gäller skinpajar och hagelbössor då förstås utan den sociala biten. De fick hit Bobby Seale att föreläsa i biskopsgården 1 maj 2012.
+
 
 +
== Moderna haverister ==
 +
 
 +
Idag lever namnet vidare i USA genom en rad vilt skilda organisationer där det enda gemensamma är att ingen har koppling till originalpartiet. Mest kända uv dessa är förmodligen det nationalsocialistiska [[The New Black Panther Party]].
 +
 
 +
== Pantrarna för upprustning av förorten ==
 +
 
 +
Här i sverige finns det folk i Göteborgs och Malmös förorter som kallar sig [[Pantrarna för upprustning av förorten]]. De är inspirerade av Svarta pantrarnas arbete. Inte vad det gäller skinpajar och hagelbössor då förstås utan den sociala biten. De fick hit Bobby Seale att föreläsa i biskopsgården 1 maj 2012.
  
 
== Se även ==
 
== Se även ==
 
*''[[Carr, James: Bad - the autobiography of James Carr]]''
 
*''[[Carr, James: Bad - the autobiography of James Carr]]''
  
[[Kategori:USA]]
+
[[Kategori:Black power]]

Nuvarande version från 3 december 2012 kl. 23.27

All makt åt folket

Svarta pantrarna (eng. Black Panther Party, BPP) var en amerikansk organisation som dök upp under 60-talets medborgarrättsrörelse i USA. Grundat 1966 utav Huey P. Newton och Bobby Seale kom Pantrarna att kämpa för afroamerikanernas rättigheter och socialism.

Partiet är väl kanske mest känt för att bära baskrar och skinnpajer samt propagera för nödvändigheten för svarta i USA att beväpna sig själva med vapen i självförsvarssyfte. De drev ett program som kallades Free Breakfast for Children där man lagade frukost och mat till fattiga barn (främst svarta). Detta blev så populärt att man till sist satte upp kök där man lagade frukost åt 10,000 fattiga barn varje dag. Men det säljer väl inte lika många lösnummer som en svart man i basker, solbrillor och ett hagelgevär i handen.

Husgudarna i partiet var Malcolm X och den samtida innekillen Mao Zedong. Man skulle kunna säga att Svarta Pantrarnas politik var Svart nationalism, maoism och internationalism. Senare skulle de separatistiska och nationalistiska elementen tonas ner mycket i partiet (man startade bland annat ett White panther party) och fokus skifta helt till klasskamp.

Svarta Pantrarna blev ideligen trakasserad utav både snutar, FBI och andra typer av myndigheter som på något sätt kunde sätta käpparna i hjulet för vad som ärkesvinet J Edgar Hoover kallat för "det största hotet mot Amerika idag". FBI ska ha infiltrerat Pantrarna. Agenter ska ha skapat interna stridigheter, egentryckta propagandaskrifter som gjorde sken av att komma från organisationen, förfalskat brev och ringt anonyma telefonsamtal. FBI drog sig till och med inte för att använda fysikst våld och mord för att sabotera rörelsen.

1973 - 1974 hade de flesta drivande personer i rörelsen antingen blivit satta på kåken, iväg skrämda, försatta i landsflykt eller mördade. Partiet lämnades i en tynade och förvirrad tillvaro. Det upplöstes helt efter många om och men 1982, med bara 27 medlemmar..


Moderna haverister

Idag lever namnet vidare i USA genom en rad vilt skilda organisationer där det enda gemensamma är att ingen har koppling till originalpartiet. Mest kända uv dessa är förmodligen det nationalsocialistiska The New Black Panther Party.

Pantrarna för upprustning av förorten

Här i sverige finns det folk i Göteborgs och Malmös förorter som kallar sig Pantrarna för upprustning av förorten. De är inspirerade av Svarta pantrarnas arbete. Inte vad det gäller skinpajar och hagelbössor då förstås utan den sociala biten. De fick hit Bobby Seale att föreläsa i biskopsgården 1 maj 2012.

Se även