Ström, Fredrik: Den stora striden

Från Polkagriswiki
Version från den 28 augusti 2012 kl. 09.19 av Kurtake (Diskussion | bidrag) (Ny sida: frame '''den stora striden''' är tredje delen i Fredrik Ströms epos om arbetarrörelsen med stort A...)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Strom fredrik-den stora striden.gif

den stora striden är tredje delen i Fredrik Ströms epos om arbetarrörelsen med stort A. Nu befinner vi oss i bergslagen där de enorma järbruken står som svampar ur jorden. Arbetskraften utgörs av de små skogsbönder i regionen som järnbruken lurar och roffar jorden ifrån. Det behövs ju ved till ugnarna och på köpet får man fattig och desperat arbetskraft. Vi får följa livet både på landsbygden (i en finnby) och sedan nere på bruket. Den socialistiska fackföreningsrörelsen växer sig stark i smältverken. Dock får man ingen riktig känsla för hur. För ström handlar det mest om större möten eller lösryckta konversationer i köket. Utifrånperspektivet håller det hela ytligt och enkelt. När trycket från de stridbara massorna tvingar fram storstrejken 1908 och sosseledningen gör allt för att splittra arbetarna vilket tillslut lyckas iom den rationella klyvningen står Ström där som den store apologeten. Den gamle kommunisten försvarar utan omsvep Branting o C/O. Det var lixom det enda möjliga. Byråkraterna har ju lixom alltid rätt.

Det är i denna del av serien som brantingronkandet (runk av alla pampar o stora ledare med för den delen) blommor ut i full skala. Han häcklar också Hinke Berggren och ungsocialisterna så fort tillfälle ges. Dessutom hyllar han den socialdemokratiska ungdomsrörelsens massiva kraft. Vilket blir jävligt löjligt iom att de bara är en grå lydig skugga tillsatt av partipamparna efter att de uteslutit ungsocialisterna, den riktiga kraften.

Sicken ronkig guebbe. Stryk skulle han haft.

Föregås av Bonden och hans son och Staden vid havet. Följs av Den röda himmelen och Nya himlar och en ny jord.