Ström, Fredrik: Den röda himmelen

Från Polkagriswiki
Version från den 28 augusti 2012 kl. 10.43 av Kurtake (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök
Strom fredrik-den stora striden.gif

Den röda himlen är fjärde delen i Fredrik Ströms epos om arbetarrörelsen med stort A. Boken skildrar tiden från storstrejken till världskrigets utbrott 1914. Handlingen är förlagd till Stockholm. Blir en hel del söder och hamnarbetarens Gall´s hem. Gall är nidbilden av den trogne brantingtroende gräsrotssossen. Det handlar mest om turerna inom partiet mellan vänster- och högerflygeln. Ström var själv med och figurerar titt som tätt i sin egen berättelse. Partigängarnas manövrar blir lika med klasskampen. Skulle kunna sammanfatta hela boken som självförhävelse av en röd byråkrat.

Boken skulle innehåller i princip en "rafflande" redogörelse för Sveriges socialdemokratiska arbetarpartis 8:e kongress med bråk mellan, bråk med krigshetsarna från överklassen med Sven Hedin i spetsen och det så kallade bondetåget med påföljande arbetardemonstrationer.

Alla stora namn inom socialdemokratin avbildas med värme av en vän. Mysigt? Nä. En person (utöver Hinke Berggren) får dock en skopa ovett och det är Erik Palmstierna. Brantings högadlige överklasspolare som hade ganska stort inflytande i partiets överklasstäta ledning.

Föregås av Bonden och hans son, Staden vid havet och Den stora striden. Följs av Nya himlar och en ny jord.