Slaget om Tammerfors

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Här ska det bli en post.. nu slask

Värnplikt vs vita garden med bönder o intellektuella/tjänstemän/medelklass.

Jägarna var till stor del sympatiskt inställda till socialisterna. Bönderna var inte heller särskilt fientligt inställda. (massutvandringen till USA hade tagitbort de värsta motsättningarna) Därför blev motiveringen ett krig mot ryssarna och finska hulliganer som stödde dem. För medelklassen och överklassen handlade det så klart om klasskrig.

Krigsfångar tog inte i särskilt stor utsträckning av de vita. Till en början var det påbud ovanifrån med officerar i sptesen för avrättningarna.

Sifforna för döda i strid på den röda sidan maskerar för det mesta en massa avrättningar.

Pietisterna frikyrlkliga bönder på den vita sidan.

28 mars sätt värnpliktssoldaterna in i stor skala = angreppet (kampanjen) mot Tammersfors start. Hård disciplin, avrättningar för olydnad. Tvångsrekrytering.


Motanfall av rahja i söder. Försök till att öppna upp en led till Tammerfors. Dålig strategi/taktik, dåliga ledare, dåliga kommunikationer, ingen vakthållning, ingen Rekognosering,, inga reserver, dålig logsitik (ingen mat o dryck), inga truppkoncentrationer.

Massmord på ryssarna ett sätt att skyla över klassmotsättningarna och låta nationalchauvonistiska/rassistiska dominera tänkandet

Kvinnorna bildade egan garden i tammerfors. De stred hårdare och manade på männen. För detta straffades de extra hårt av de vita. När de lokala borgarna ansluter sig till uppresningarna nårslakten nya nivåer. De trupper som vägrar mörda urskiljningslöst i utresningarna flyttas undan från striderna. "opålitliga".

Sårade på sjukhusen skjöts urskiljningslöst. Kulskador var samma som partiboksinnehav = avrättning.

Största blodbadet i nordens historia och tom största slaget. Runt 2000 döda röda 700-800 vita bara i själva slaget om tammerfors. Statestiken pekar mot 1/5 avrättade 1/5 döde i strid 3/5 döda i fånglägren.

Efter kapitulationen upprättas fångläger. Vidriga förhållanden. Folk avrättas bara de tittar ut genom fönstren. Varje dag ända in i Juli förs fångar ut och avrättas. Löjtnant Reichenberg från svenska brigaden utmärkte sig genom att vara ansvarig för massmordet som systematiskt utfördes i det fångläger som upprättats i järnvägsstationen. Estländare o ryssar skiljs ut mejas ned med kulspruta. Fångar pryglas med piska.

Husbönder och andra herrar från hela regionen för att peka ut och få sin besvärligaste hjon o lokala rödingar avrättade.


Röda gardena förlorade inte pga av soldatarenas "odisciplin" eller deras "ultrademokratiska" organisation (man röstade om i princip allt). Brist på utbildning o kunniga ledare/organisatörer. Ledningen alinerade trupperna i ett tidigt stadium genom sin totala inkompetens. Gardena var i sin utforming inte gjorda för anfallskrig. Snarare för lokala polisuppgifter och stöd i arbetarkampen. De slogs bäst lokalt.

En massa lögnlitteratur sprids av de vita efter kriget där de rödas uppdiktade bestialitet detaljerat beskrevs.

Det liberala författarmongot drar slutsatsen att de vita inte begick samma monstriösiteter dels för att de hade dåligt samvete över att bryta med den rådande ordningen och för att de var rädda att förlora (förloraren behandlar sin fiende väl för attsjälv intebli bestraffad lika hårt). Löjligt. Han vill dra ett streck över 1918. Blir ju lättare om man kan antyda att båda parter var "lika goda kålsupare". De röda hade gjort precis samma om de vunnit.

Iom att den finska statsmakten rakt nedstigande led härstammar från slakten på arbetarna 1918 så har inte överheten tillåtit att man rotat i det gamla. I de länder där man tvingats göra lite större omorganiseringar i styret (typ tyskland o spanien) så har man låtit de proffesionella svansviftarna (akaedemiker o jorunalister mfl) rota runt lite och diskreditera den forna härskarklicken så länge det inte hotar det rådande.


12 mars inleddes det stora anfallet som skulle spränga filpulafronten och leda fram till tammerfors.