Sjöö, Ingemar: Fackliga fribrytare

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Sjoo ingemar-fackliga fribrytare.jpg

I fackliga fribrytare går herr Ingemar Sjöö igenom "episoder från hundra år av svensk syndikalism". Boken kom ut först 2004 men har utökats och getts i en ny upplaga 2011. I boken gör Ingemar spridda nedslag i historien för att spegla syndikalismens utveckling. Det är alltså inte någon detaljerad allomfattande studie vi snackar om. O gott är väl det.

Han börjar med en liten översikt av de syndikalistiska idéerna och kampformernas utveckling ute i europa innan de via ungsocialismen sipprar in i Sverige. Efter storstrejken är tiden mogen och SAC bildas. Ingemar tar oss sedan med på en resa under pionjäråren som passerar brödupproret 1917, landar i sveriges Katalonien - Härjedalen och den heroiska striden som gått till historien som sveriges längsta lockout för att stanna vid kampen mot AK och utbrytningen av Syndikalistiska Arbetarefederationen. Ingemar går också igenom den ny-gamla kampmetoden registret som framförallt användes av rallarna och skogsarbetarna i stor skala. SAC är under den här tiden nästan synonymt med byggarbetare, rallare, skogsarbetare och hamnarbetare. Det är i dessa yrken man har sin flesta medlemmar.

Efter andra världskriget följer en tillbakagång i verksamheten som toppas av att ett gäng sossebyrkrater lägger beslag på de centrala instanserna och tidningen arbetaren (där den småborgerliga högeravvikaren och tillika rödsvarte yrkesbyråkraten Helmut Rüdiger höll i taktpinnen för sosseriet). Dessa trummar ut en ny ideologisk riktning där allt vad självaktiv arbetarkamp, klasskamp, revolution och övertagande av produktionsmedlen soppas under mattan (stryks ur principförklaringar osv). Det är i denna veva en massa människor med "världssamvete" strömmar in i organisationen. Speciellt i samband med kärnkraftomröstningen. SAC blir lite av en tyckarklubb... Man lyckas dock inte slå sönder SAC´s demokratiska struktur vilket gör att upprensningen i organisationen går relativt smärtfritt och enkelt.

1990-talet är en turbulent tid med flera hårda strider bla på Stockholms postterminaler där det finns en massa postsektioner och ett stridbart postsyndikat. Det är även under denna turbulenta tid Björn Söderberg mördas. Tillslut tas vi fram till de senaste årens uppmärksammade strider med offensiva blockader som byts upp av snuten, taxistrejken vid arlanda och registret i stockholms framgångsrika kamp för drägliga löner till papperslösa i restaurangbranschen (med sin kulmen i den pågående Bernskonflikten).

En informativ och välskriven bok där Ingemar Sjöös subtila humor lyfter allt ytterligare ett snäpp. Spring och köp eller låna omdelbums!