Skillnad mellan versioner av "Rosendahl, Sven: Den Femtonde Hövdingen"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
 
(4 mellanliggande versioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Boken utspelar sig i Lappland under 1600-talet under Drottning Kristinas styre. Svensken behöver silver och koppar för att finansiera sina fälttåg och det är lappen som skall göra arbetet. Den gamla tron och sedvänjor förbjuds och dom som inte lyder får brinna. Anta Vouma är renskötaren och sonen utav en noid som varje år måste se sina renar stupa efter bördan utav att frakta svenskens mineraler. Hans folk är fast i en mardröm där Svensken har gjort dom till slavar. Men hos lapparna lever ännu drömmen om en tid då dom var fria, levde under sina egna hövdingar och gudar, hur dom fritt fick vandra längst fjällen och sköta renen som guden Jumpel givit dom. Enligt deras legend överraskades femton lapphövdingar som var beredda att föra motstånd mot Svensken, fjorton utav dom dödades men den femtonde flydde. Legenden säger att endag ska den femtonde återkomma för att leda lapparna ut ur tyranniet och Svenskens förtryck. Anta Vouma har inte glömt dom gamla gudarna eller legenden. Han väntar på att hans folks hövding ska återvända.
+
[[Bild:Rosendahl_sven-den_femtonde_hovdingen.gif|frame|right]]
 +
 
 +
'''Den Femtonde Hövdingen''' av [[Sven Rosendahl]] utspelar sig i Lappland under 1600-talet under Drottning Kristinas styre. Svensken behöver silver och koppar för att finansiera sina fälttåg och det är lappen som ska göra arbetet. Den gamla tron och dess sedvänjor förbjuds och de som inte lyder får brinna. Anta Vouma är renskötaren och sonen av en noid som varje år måste se sina renar stupa från bördan av att frakta svenskens mineraler. Hans folk är fast i en mardröm där svensken har gjort dem till slavar. Men hos lapparna lever ännu drömmen om en tid då de var fria, levde under sina egna hövdingar och gudar, hur de fritt fick vandra längst fjällen och sköta renen som guden Jumpel givit dem. Enligt deras legend överraskades femton lapphövdingar som var beredda att föra motstånd mot svensken, fjorton av dem dödades men den femtonde flydde. Legenden säger att en dag ska den femtonde återkomma för att leda lapparna ut ur tyranniet och svenskens förtryck. Anta Vouma har inte glömt de gamla gudarna eller legenden. Han väntar på att hans folks hövding ska återvända.
 +
 
 +
[[Kategori:Böcker]]
 +
[[Kategori:Lappland]]
 +
[[Kategori:Samer]]
 +
[[Kategori:1600-tal]]

Nuvarande version från 27 december 2020 kl. 14.24

Rosendahl sven-den femtonde hovdingen.gif

Den Femtonde Hövdingen av Sven Rosendahl utspelar sig i Lappland under 1600-talet under Drottning Kristinas styre. Svensken behöver silver och koppar för att finansiera sina fälttåg och det är lappen som ska göra arbetet. Den gamla tron och dess sedvänjor förbjuds och de som inte lyder får brinna. Anta Vouma är renskötaren och sonen av en noid som varje år måste se sina renar stupa från bördan av att frakta svenskens mineraler. Hans folk är fast i en mardröm där svensken har gjort dem till slavar. Men hos lapparna lever ännu drömmen om en tid då de var fria, levde under sina egna hövdingar och gudar, hur de fritt fick vandra längst fjällen och sköta renen som guden Jumpel givit dem. Enligt deras legend överraskades femton lapphövdingar som var beredda att föra motstånd mot svensken, fjorton av dem dödades men den femtonde flydde. Legenden säger att en dag ska den femtonde återkomma för att leda lapparna ut ur tyranniet och svenskens förtryck. Anta Vouma har inte glömt de gamla gudarna eller legenden. Han väntar på att hans folks hövding ska återvända.