Mother Jones

Från Polkagriswiki
Version från den 23 november 2011 kl. 12.56 av Kurtake (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Mother Jones utanför vita huset 1924

Marry Harris Jones, militant agitator och organisatör för arbetarklassens frigörelse i USA under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal.

Född 1830 på Irland, dotter till jordbrukare. Växte upp i upprorsförsökens krossande och den grym repressionen på Irland. Emigrerade till USA vid 14 års ålder. Invovlverade sig i arbetarrörelsen under slutet av 1860-talet. Var medlem i Kngiths of Labour, engagerade sig djupt i gruvarbetarstrider (United Mine Workers och Western Federation of Miners, var aktiv runt IWW och beskrevs 1902 som ""the most dangerous woman in America". Fängelsades upprepade gånger, var benhård i sin klasskamps ståndpunkt men såg själv arbetarklassens frigörelse som en naturlig fortsättning av de amerikanska idealen.

Hon dog 1930, 100år gammal och var aktiv i de radikala delar av arbetarrörelsen ända till slutet.

Citat

En gång frågade jag en man som satt i fängelse hur han hade hamnat där och han sade att han hade stulit ett par skor. Jag sade till honom att om han istället hade stulit en järnväg hade han blivit ledamot i Senaten.

Oavsett vad ni kämpar för så ska ni inte uppföra er som damer. Gud allsmäktig skapade kvinnan och Rockerfellers rövarband skapade damer.

Böcker

Externa länkar