Skillnad mellan versioner av "Morrison, Toni: The bluest eyes"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
(Skapade sidan med '[[Toni Morrison]s debut roman. Berättelsen utspelar sig i en småstad i Ohio någon gång 1900-talets andra hälft och kretsar kring den unga svarta arbetardottern Pecola men...')
 
Rad 1: Rad 1:
[[Toni Morrison]s debut roman. Berättelsen utspelar sig i en småstad i Ohio någon gång 1900-talets andra hälft och kretsar kring den unga svarta arbetardottern Pecola men svänger ut med berättelser om människor i hennes närhet. Hennes far är alkoholiserad och ofta frånvarande medan modern knogar med tvätt och hushållsarbete. I skolan har Pecola det svårt och mobbas av många av de andra barnen. Hon och många andra anser henne ful och smutsig. Ensam får hon försöka freda sig mot en värld av rasism, klassamhället, sexuella övergrepp och människor som försöker lyfta sig genom att attackera svaga och utsatta. Så småningom är hon så slagen att hon inget hellre önskar sig än att få världens blåaste ögon. Det här är berättelsen om en värld som måste krossas.
+
[[Toni Morrison]]s debut roman. Berättelsen utspelar sig i en småstad i Ohio någon gång under mitten av 1900-talet. Boken och kretsar kring den unga svarta arbetardottern Pecola men svänger ut med berättelser om människor i hennes närhet. Hennes far är alkoholiserad och ofta frånvarande medan modern knogar med tvätt och hushållsarbete. I skolan har Pecola det svårt och mobbas av många av de andra barnen. Hon och många andra anser henne ful och smutsig. Ensam får hon försöka freda sig mot en värld av rasism, klassamhället, sexuella övergrepp och människor som försöker lyfta sig genom att attackera svaga och utsatta. Så småningom är hon så slagen att hon inget hellre önskar sig än att få världens blåaste ögon. Det här är berättelsen om en värld som måste krossas.
  
[https://en.wikipedia.org/wiki/The_Bluest_Eye Engelska wikipedia] har en mer uttömande post om boken.
+
[https://en.wikipedia.org/wiki/The_Bluest_Eye Engelska wikipedia] har en mer uttömmande post om boken.
  
 
[[Kategori:Böcker]]
 
[[Kategori:Böcker]]
 
[[Kategori:USA]]
 
[[Kategori:USA]]
 
[[Kategori:Rasism]]
 
[[Kategori:Rasism]]
[[Kategori:Barndomsskildringar]]
+
[[Kategori:Barndom]]
 
[[Kategori:Arbetarskildringar]]
 
[[Kategori:Arbetarskildringar]]

Versionen från 7 februari 2016 kl. 20.46

Toni Morrisons debut roman. Berättelsen utspelar sig i en småstad i Ohio någon gång under mitten av 1900-talet. Boken och kretsar kring den unga svarta arbetardottern Pecola men svänger ut med berättelser om människor i hennes närhet. Hennes far är alkoholiserad och ofta frånvarande medan modern knogar med tvätt och hushållsarbete. I skolan har Pecola det svårt och mobbas av många av de andra barnen. Hon och många andra anser henne ful och smutsig. Ensam får hon försöka freda sig mot en värld av rasism, klassamhället, sexuella övergrepp och människor som försöker lyfta sig genom att attackera svaga och utsatta. Så småningom är hon så slagen att hon inget hellre önskar sig än att få världens blåaste ögon. Det här är berättelsen om en värld som måste krossas.

Engelska wikipedia har en mer uttömmande post om boken.