Molano, Alfredo: The dispossessed

Från Polkagriswiki
Version från den 24 mars 2011 kl. 12.37 av Kurtake (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
"The war will have only one outcome. The dictatorship of the victors."
Undertiteln är "chronicles of the desterrados of colombia". Att vara en desterrado innebär att att man drivits från sitt hem, sitt land, sitt liv. Det är Colombias sedan 1985 över 3 miljoner fördrivna detta ord/tillstånd beskriver. Alla de som tvingats in i smutsiga flyktingläger, de stora städernas slumområden, till oländiga berg och djungler eller exil i utlandet för att rädda sina liv.

Alfredo Molano har pratat med några av dessa människor som förlorat allt. Han låter dem berätta sina livhistorier fyllda av död, terror och flykt. Hur småbönder och lantarbetare, campesinos, som hamnar ivägen för profittörstens bestar skoningslöst mördas eller drivs på flykten. De stora bolagen, knarkbossar, gods- och plantageägare, markspekulanter och fan och hans moster behandlar dem som skit. För det mesta använder man sig av paramilitären, paracos. Fascistiska stridsförband finansierade av de rika och priviligerade för att skydda sina intressen. Mot uppror från slavarna som skapar deras rikedom men även för att freda sig mot gerillan. Den andra statsmakten. De röda. Som konkurrerar med den Colombianska staten om herraväldet. Till stor del finansierar sig gerillan genom beskattning av knarkproduktionen, beskyddarverksamhet till storbolag eller kidnappning av rika.

Folket hamnar självklart i kläm mellan alla dessa olika grupper. Gärna på en och samma gång. Med militär, polis och paramilitär på ena sidan och grillan på den andra.

Boken är ett dokument från det blodiga Colombias djupaste mörker.

Utgiven på Haymarket Books och innehåller ett vänsteristiskt förord av Aviva Chomsky som går igenom bakgrunden. De har desutom slängt in en dammig appendix skrivet av nån intellektuell journalist som gaggar på runt konflikten och ger lite mer djup. Har en hel del intressant bland allt tramset. Mycket om de ekonomiska drivkrafterna och den Nordamerikanska imperialismens inblandning.