Linna, Väinö: Okänd soldat

Från Polkagriswiki
Version från den 15 januari 2010 kl. 18.51 av Kurtake (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Vaino, Linna - Okand.gif

Okänd soldat är Väinö Linnas stora roman om finska soldater i fortsättningskriget mot Sovjetunionen 1941-1944. Vi följer en grupp soldater i deras slit, vedermödor och kamratskap. Disciplin och galenskap, officersförakt och meningslösheter, död och mördande. Humor mixas med missär när man efter man dras till den mänskliga dårskapens offerplats. På hemmafronten trumpetas Storfinlands ära ut, men den finska soldaten vill helst inte vara soldat. Precis som i eposet Här under Polstjärnan utgörs berättelsen av flera starka karraktärer, en del oböjliga, andra växande, vissa stora, vissa små. Linna skriver konversationer på dialekt vilket måste ha krävt en mästare till översättare.

En av bokens huvudpersoner, fänrik Koskela, är yngste sonen till torparen och rödgardistledaren Koskela ur Polstjärne-triologin.

Boken gavs ut 1954 men censurerades. Officerarförakt och annat som i för stor grad hotade fosterlandskänslorna mildrades. Dock så ska boken ha ny utgetts i sin ocensurerade version 2000. Känner inte till någon svensk översättning av den nya versionen.

En källa

Kirjasto.sci.fi