Skillnad mellan versioner av "Linna, Väinö: Högt bland Saarijärvis moar"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
m (Likande formatering som de andra böckerna i serien. Efterföljare låter som det är människor det är frågan om.)
 
(3 mellanliggande versioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Bild:Vaino,_Linna_-_Hogt.gif|right|frame|"I begynnelsen var kärret, gräftan - och Jussi".]]Första boken av tre i [[Väinö Linna|Väinö Linnas]] epos om finska arbetare och torpares kamp för en värdig tillvaro. Både torpare och herrskap tecknas medryckande och inlevelsefullt. Vi följer familjen Koskela som är torpare på prästgårdens jord. Förutom att bruka den egna jorden och göra otaliga dagsverken åt prästgården utdikar fadern i familjen allt större delar av ett kärr. Arbetarna är kuvade av överheten, bockar och bugar. De litar till varandra men duckar under herrskapets överhöghet. Men nya idéer kommer till stan, man börjar tala om socialismen. Börjar organisera sig. Strejk, slut på fjäskandet. Men motattacker, vräkningar, trakasserier. Arbetarna organiserar sig. Bygger ett föreningshus, anordnar fester. Det här är början på frigörelsen. Vid sidan av torparnas kamp resonerar herrskapet, främst prästfamiljen, om demokrati, finsk nationalism och liberala friheter. Flosklerna smakar beskt tillsammans med vräkningar och ordergivningar.  
+
[[Bild:Vaino,_Linna_-_Hogt.gif|right|frame|"I begynnelsen var kärret, gräftan - och Jussi".]]
 +
'''Högt bland Saarijärvis moar''' är den första boken av tre i [[Väinö Linna|Väinö Linnas]] epos om finska arbetare och torpares kamp för en värdig tillvaro. Både torpare och herrskap tecknas medryckande och inlevelsefullt. Vi följer familjen Koskela som är torpare på prästgårdens jord. Förutom att bruka den egna jorden och göra otaliga dagsverken åt prästgården utdikar fadern i familjen allt större delar av ett kärr. Arbetarna är kuvade av överheten, bockar och bugar. De litar till varandra men duckar under herrskapets överhöghet. Men nya idéer kommer till stan, man börjar tala om socialismen. Börjar organisera sig. Strejk, slut på fjäskandet. Men motattacker, vräkningar, trakasserier. Arbetarna organiserar sig. Bygger ett föreningshus, anordnar fester. Det här är början på frigörelsen. Vid sidan av torparnas kamp resonerar herrskapet, främst prästfamiljen, om demokrati, finsk nationalism och liberala friheter. Flosklerna smakar beskt tillsammans med vräkningar och ordergivningar.  
  
 
+
'''Boken följs av:'''
'''Boken följs av:'''  
+
*''[[Linna, Väinö: Upp trälar|Upp trälar]]''. Epos. Arbetare och torpare reser sig i finska revolutionen.
 
+
*''[[Linna, Väinö: Söner av ett folk|Söner av ett folk]]''. Epos. Revolutionen krossas, finska fascismen, krig
''[[Linna, Väinö: Upp trälar|Upp trälar]]''. Epos. Arbetare och torpare reser sig i finska revolutionen.
+
 
+
''[[Linna, Väinö: Söner av ett folk|Söner av ett folk]]''. Epos. Revolutionen krossas, finska fascismen, krig
+
  
  
Rad 12: Rad 10:
 
[[Kategori:Finland]]
 
[[Kategori:Finland]]
 
[[Kategori:Finska revolutionen 1918]]
 
[[Kategori:Finska revolutionen 1918]]
[[Kategori:Kollektivroman]]
+
[[Kategori:Kollektivromaner]]
 
[[Kategori:Arbetarlitteratur]]
 
[[Kategori:Arbetarlitteratur]]
 
[[Kategori:Lantarbetare]]
 
[[Kategori:Lantarbetare]]

Nuvarande version från 8 januari 2010 kl. 21.27

"I begynnelsen var kärret, gräftan - och Jussi".

Högt bland Saarijärvis moar är den första boken av tre i Väinö Linnas epos om finska arbetare och torpares kamp för en värdig tillvaro. Både torpare och herrskap tecknas medryckande och inlevelsefullt. Vi följer familjen Koskela som är torpare på prästgårdens jord. Förutom att bruka den egna jorden och göra otaliga dagsverken åt prästgården utdikar fadern i familjen allt större delar av ett kärr. Arbetarna är kuvade av överheten, bockar och bugar. De litar till varandra men duckar under herrskapets överhöghet. Men nya idéer kommer till stan, man börjar tala om socialismen. Börjar organisera sig. Strejk, slut på fjäskandet. Men motattacker, vräkningar, trakasserier. Arbetarna organiserar sig. Bygger ett föreningshus, anordnar fester. Det här är början på frigörelsen. Vid sidan av torparnas kamp resonerar herrskapet, främst prästfamiljen, om demokrati, finsk nationalism och liberala friheter. Flosklerna smakar beskt tillsammans med vräkningar och ordergivningar.

Boken följs av: