Kuczynski, Jürgen: Arbetarklassens uppkomst

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Kuczynski-arbetarklassens.jpg
Arbetarklassens uppkomst är skriven av DDR marxisten och svansviftaren Jürgen Kuczynski och utgiven i serien Aldusuniversitetet 1967.

Som titeln antyder så handlar det om hur och när arbetarklassen uppstod. En ganska intressant frågeställning kan man tycka. Tyvärr upptäcker läsaren ganska snabbt att boken har ett virrigt och hoppigt upplägg. I sin strävan att hålla boken populär så missar gubben en massa steg i sin analys och lämnar gapande luckor i logiken. När man pratar om arbetarklass så är det ju dessutom ganska vettigt att i korta drag gå igenom vad kapitalet är. Arbetarklassen är ju en specifik del av just kapitalet. De kan inte existera utan varandra. Istället stirrar sig gubben blind på när en enhetlig arbetarklass uppstår. När folk börjar se sig själva och andra som tillhörande en viss klass, föds in klassen och inte kan lämna den, när maskinerna och industrialismen gör sitt intåg. Det är inte de där grejorna som avgör när en arbetarklass uppstår. Han föser undan proletariserade hantverkare, småbönder och även 1800-talets gruvarbetare(!) mfl till förmån för den homogena industriarbetarmassan. Inte så konstigt om man är stalinist iofs. Stora industrikomplex, betong och homogena massor av arbetare i led får väl vilken socialistbyråkrat som helst att få stånd.

Boken har dock sina sidor. En massa rolig info om de tidiga arbetarnas kamp med kapitalisterna. Tex maskinstormarna som anföll de nya fabrikerna och slog sönder maskinerna som gjorde dem arbetslösa. Eller alla väpnade arbetaruppror i Frankrike på 1800-talet. Arbetarnas kraftigt försämrade tillvaro när industrialismen med sina fabriker, maskiner och disciplin. Hur de tvingades jobba 16 timmar på en svältlön. Hur deras barn tvingades in i fabrikerna. Att irländarna fungerade som lönesänkare och guldgruva för de hungriga Engelska kapitalistern. De flydde i tusentals ifrån den fattiga av Engelsmännen utsugna koloniön. På Irland sögs de ut till bristningsgränsen av godsägarna och i England av kapitalisterna. Även hur den moderna industrikapitalismen försämrar kvaliteten på allt den tillverkar tas upp. De redan av arbete fattiga tvingas dessutom köpa dåliga varor o livsmedel. Även hur billiga immigrantarbetare från Europa var flera gånger billigare att krama musten ur än USA´s slavar. Slaven var en ganska dyr investering som man var tvungen att föda och hålla vid liv. Den desperate arbetaren behövde man bara betala under dess tid i fabriken och slapp ansvar för denne i övrigt. Dessutom kunde arbetarna jobbas sönder och samman eftersom det alltid fanns en annan villig själ väntande när någon signade ner vid sin maskin. Finns även hel del roliga bilder med i boken som lättar upp.

Jürgen gillar att strö sin redogörelse med en massa citat från då det begav sig. En massa herrar från 1700-1800-talet kommer till tals i långa passager. Intressant men blir lite lagom tröttsamt i längden och känns som en kompensation i brist på vettig analys och grävskillz. Delen om arbetarklassens tanke- och handlingsätt är också ganska kass. Till gränsen floskulös faktiskt. Men gubben lär la enbart leta efter grejor som stämmer överens med den marxist-leninistiska definitionen av klassmedvetande. Folk som självutplånande bygger partiet och lyfter fram de nya röda byråkraterna till makten.

Läs Bunny´s krönikor om arbetare i rörelse istället. Trots att de handlar enbart om Sverige så ger de banne mig en bättre bild av utvecklingen under den här tiden. Speciellt vad det gäller arbetarnas handlande och tänkande.