Knut Mineur

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

1934 greps en svensk sjöman, Knut Mineur, av nazistiska statspolisen Gestapo i Hamburg. Han hade försökt ge anti­nazistiska tidningar till en tysk medborgare i hamnen och dömdes till sex år på tukthus. Ett år senare fängslades en annan svensk sjöman, Erik Jansson, för samma brott.

Under OS i Berlin 1936 satt de bägge svenska politiska fångarna i tyska fängelser. I Sverige gjorde den antinazistiska Jansson-Mineur-kommittén allt för att informera allmänheten om nazismens ideo­logi, och protestera mot att sjömännen fängslats.

Ledningen för den svenska olympiska rörelsen var fientligt inställd till Jansson-Mineur-kommitténs arbete.

När det svenska olympiatåget lämnade Stockholm försökte kommittén skicka med olympierna varsitt kuvert. ”Anvisningar (med bifogad karta) för olympiafararna”, stod det på utsidan. I kuvertet fanns antinazistiska skrifter och en Tysklandskarta där koncentrations- och arbetsläger var utprickade.

Försöket att skicka antinazistisk propaganda till Berlin upptäcktes dock. Sydsvenskan rapporterade om händelsen två dagar senare. Rubriken den 1 augusti 1936: ”Lymmelaktigt tilltag mot olympiamännen”.

Någon tipsade den tyska tullen som stod beredd att konfiskera flygbladen. Det behövde de emellertid inte – svenskarna gjorde jobbet själva. Sydsvenskan skrev:

”Kapten Bo Lindman hade i Trälleborg uppmärksamgjorts på saken och han tillhöll varje man att ögonblickligen söka reda på och förstöra protestlapparna.”

Industrimannen Sigfrid Edström – som fått en gata uppkallad efter sig i Göteborg – var på 30-talet vice ordförande i IOK, Internationella olympiska kommittén. Han var irriterad över bojkottrörelsen mot Berlinspelen 1936, och såg den som ett verk av amerikanska judar.

1934 skrev Edström:

”Nazisternas opposition mot judarnas inflytande kan endast förstås om du lever i Tyskland. Judarna hade kontrollen över flera viktiga branscher och höll andra utanför. Många av dessa judar var av ryskt och polskt ursprung med ett annat tänkesätt än det västliga. En förändring av detta tillstånd var absolut nödvändigt om Tyskland skulle fortsätta att vara en ’vit’ nation. Själv är jag ingen antisemit. Flera av mina vänner är judar ...”

Sigfrid Edström befordrades 1946 till IOK-president och behöll posten till 1952.

http://sydsvenskan.se/varlden/article338780/SOK-bas-vill-tystabrsvenska-idrottare.html