Järhult, Ragnar: Omslaget

Från Polkagriswiki
Version från den 2 januari 2013 kl. 20.02 av Kurtake (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Jarhult ragnar-omslaget.gif
Omslaget är en roman om kollektiv isolering och gemensam frigörelse av Ragnar Järhult. Delvis självbiografisk. Boken handlar om livet på och runt ett pappersbruk. Det är vardag, fest och kärleksbekymmer, lemlästningar, misär och isolering men också hat, gemenskap och kamp. Strejk och diskussion. Byråkrater och våra liv. Medryckande och lärorik.

Eller som bokens baksidestext lyder:

Omslaget skildrar livet på ett pappersbruk. Ofta rinner skiften undan utan utropstecken men ibland - som när Ingemar dras in i en pappersmaskin - sveper hatet och vreden fram över hänsynslösa bolagsherrar, långsamma skyddskommittéer och aningslösa fackrepresentanter.

Omslaget handlar om kollektiv isolering och isolerade kollektiv. Det är dock individerna, kollektivens byggstenar, vi i första hand får stifta bekantskap med. Med humor och värme får vi följa vardagen för några av brukets arbetare. Där är Slaktaren som åker omkring i sin rostiga Amazon med baksätet fyllt av grönmöglig leverpastej och gamla fläskkotletter. Där är Björkman som möter varje kontaktförsök med hugg och slag. Där är Gustav som lider i tysthet efter omplaceringen som tog ifrån honom hans värdighet och yrkesstolthet.

De flesta arbetarna går vidare till nästa dag utan att egentligen påverkas av det de ser, hör och känner. Men för några blir de små detaljerna avgörande och livsviktiga. Något som får dem att komma närmare förändringen, omslaget.

Bakslaget är en fristående fortsättning som utspelar sig i samma miljö.