Hjälp

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Vad är en wiki?

"Vad är en wiki" kanske du undrar? Jo, det ska vi förklara för dig. En wiki är en sajt som är enkelt uppbyggd för att dela med sig av kunskap, något den största wikin är ett bevis på: Wikipedia. Flera wikis (så som Wikipedia) är dessutom helt öppna så att vem som helst kan bidra. Denna wiki är dock bara öppen för de som har konton här, läs mer om det här.

Hur gör jag?

(För att kunna hjälpa till med wikin behöver du ett konto. Läs mer om detta här.)

Det finns olika sätt att skriva på en wiki. Ofta ser du att ett ord är i röd färg. Det betyder att ordet är länkat, men att det för stunden inte finns någon sida för just det ordet. Se det som en inbjudan att skriva något och fylla luckan - klicka på ordet så är det bara att skriva sen. Om du inte hittar några oskrivna sidor, så finns det en lista på alla aktuella här: Oskrivna sidor.

Om du vill skriva om ett helt nytt ämne och således inte kommer dit via en länk är det bara att skriva in sidnamnet i din webbläsares adressfält, http://polkagris.nu/wiki/index.php?Sidnamn. Alternativt kan du lägga till en länk till den tilltänkta sidan i sandlådan, spara och sen klicka på den.

För att piffa upp utseendet på en sida - t.ex. ha olika sorters rubriker, textstorlek, färg, tabeller, typsnitt, osv. - används ett enkelt språk (avsett att vara enklare än HTML) som du kan läsa mer om här. Om du känner dig osäker på hur det fungerar kan du testa dig fram i sandlådan.

Konto

Maila polkagrisar@gmail.com så är det möjligt att vi ger dig ett konto. Men då måste du också ha ambitionen att bidra med något till wikin. Läs mer om det här.

Tänk om någon sabbar?

Visst vore det trist och som tur är sparas alla tidigare versioner. Det kommer alltid finnas idioter som bara vill förstöra för andra och det kan vi inte göra så mycket åt. Men som tur är så går det väldigt lätt att återställa, genom att bara gå tillbaka till en tidigare version. Det gör du genom att klicka på "Se andra versioner", sen leta upp en bra version med hjälp av "Se"-länkarna och när du hittat en som är bra så tar du "Redigera den här sidan" och klickar sen på "Spara". Klart!

Om du inte orkar eller har tid att städa upp själv, skriv vilken sida det gäller i städpatrullen så får Den Store Guden "Någon" ta hand om saken istället.