Hjälp

Från Polkagriswiki
Version från den 23 februari 2007 kl. 18.14 av Iammany (Diskussion | bidrag) (Ny sida: __NOTOC__'''Polkawiki''' * Hur man redigerar en sida ** Sektioner, paragrafer, listor och rader ** Länkar, URL, Bilder ** Textformatering ** Spelmall * [[Städpatrulle...)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Polkawiki

Inget att göra?

  • Oskrivna sidor - Skrivsugen men kommer inte på något att skriva om? Här är en lista på länkade, men oskrivna, sidor.
  • Korta sidor - Lista över sidor som inte har mycket text. Förbättra gärna!
  • Okategoriserade sidor - Sidor som ännu inte kategoriserats.
  • Olänkade sidor - Sidor som inte länkas från andra sidor.
  • Sidönskningar - Om du saknar en viss sida, skriv den här så kanske någon tar sig an den.
  • Bildönskningar - Skriv namnet på sidor där du tycker det behövs bilder här.
  • Önskelista - Här kan du skriva vad du tycker saknas på Polkawikin.

Vad är Polkawiki?

"Vad är en wiki" kanske du undrar? Jo, det ska vi förklara för dig. En wiki är en sajt där vem som helst enkelt kan redigera och skapa nya sidor. När du letar runt så kommer du se ord som är i grå färg. Det betyder helt enkelt att det länkade ordet ännu inte har någon egen sida. Klickar du på ordet tas du direkt till redigeringssidan där du kan skriva något passande för det aktuella ordet och vips så har vi fått ett tillskott i vår wiki! Stöter du på en sida som har lite tomt om information, eller kan förbättras på något vis, är det bara att klicka på dess redigeringslänk.

Hur gör jag?

Det finns olika sätt att skriva på en wiki. Ofta ser du att ett ord är i röd färg. Det betyder att ordet är länkat, men att det för stunden inte finns någon sida för just det ordet. Se det som en inbjudan att skriva något och fylla luckan - klicka på ordet så är det bara att skriva sen.

Om du vill skriva om ett helt nytt ämne och således inte kommer dit via en länk är det bara att skriva in sidnamnet i din webbläsares adressfält, http://polkagris.nu/wiki/Sidnamn. Alternativt kan du lägga till en länk till den tilltänkta sidan i sandlådan, spara och sen klicka på den.

För att piffa upp utseendet på en sida - t.ex. ha olika sorters rubriker, textstorlek, färg, tabeller, typsnitt, osv. - används ett enkelt språk (avsett att vara enklare än HTML) som du kan läsa mer om här. Om du känner dig osäker på hur det fungerar kan du testa dig fram i sandlådan.

Vad ska jag skriva om då?

Det vet vi inte riktigt.

Finns det mallar för olika sorters sidor?

Det kommer nångång.

Konto

Tills vidare får bara inbjudna ett konto här, men det kommer ändras när wikin blir publik.

Tänk om någon sabbar?

Visst vore det trist och som tur är sparas alla tidigare versioner. Det kommer alltid finnas idioter som bara vill förstöra för andra och det kan vi inte göra så mycket åt. Men som tur är så går det väldigt lätt att återställa, genom att bara gå tillbaka till en tidigare version. Det gör du genom att klicka på "Se andra versioner", sen leta upp en bra version med hjälp av "Se"-länkarna och när du hittat en som är bra så tar du "Redigera den här sidan" och klickar sen på "Spara". Klart!

Om du inte orkar eller har tid att städa upp själv, skriv vilken sida det gäller i städpatrullen så fixar vi eller någon annan problemet!

Lycka till nu!