Hanski;Sjöquist: Det rosa kriget

Från Polkagriswiki
Version från den 20 januari 2009 kl. 01.31 av DN (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

En fånig bok av Eino Hanski och Eric Sjöquist. Den är förmodligen är skriven som politisk satir men gör ett taffligt intryck till och med på den planhalvan. Boken utspelar sig under kalla kriget. USA:s president tycker att det är dumt att kriser löses med krig och förstörelse. Istället ska han ge bort konsumtionsvaror (färgarde rosa, därav namnet) i nån form av givartävling med Sovjet. Han snackar också om välfärd och slutar att ljuga. Pressen rapporterar, som den ska i en demokrati, allt precis så som det sker. Företagen gynnas, börsen går upp, arbetarna får jobb, presidenten blir poppis och allt är himla bra. Tänk, bara en liten detalj... Sovjetunionens ledare blir dock såklart vansinniga eftersom de inte har så mycket konsumtionsvaror att ge bort. De framstår som dåliga dåliga ut. Det tvingar så småningom fram en omställning mot fri företagsamhet i det stora landet i Öst. En övrig detalj är att Presidenten slår till mot kriminaliteten och fängslar alla mafiosos. Det skapar lite extra frihet i amerikat, invånarna andas ut och staten kan ta maffians pengar. Presidenten är himla poppis. Boken slutar med att även Israel börjar "bomba" Palestina med konsumtionsvaror. Tänk vad världen är fin. Bara man skruvar till det lite...

Det rosa kriget är en förbannat dålig bok. Spetsig som trubbig smörkniv och fast förankrad i bevarande av ordning. Den skulle kunna vara skriven av en medelmåttig SSU:are eller någon efterbliven gymnasieelev som förläst sig på samhällskunskapsbokens floskler. Men icke. Den är skriven av Eino Hanski som annars radat mästerverk på mästerverk. Från "Det rosa kriget" till "Onda själar" på ett år. Hur i helvete har det här gått till?

Den som kan komma med någon som helst förklaring till hur Eino Hanski lyckas göra bort sig så här fullständigt uppmanas dra iväg ett mail till polkagrisar@gmail.com.