Ferrante, Elena: Min fantastiska vännina

Från Polkagriswiki
Version från den 7 maj 2021 kl. 22.12 av Linnea (Diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Ungdoms- och arbetarskildring av Elena Ferrante. Berättelsen utspelar sig i ett arbetarkvarter i Napoli strax efter andra världskriget, och kretsar kring två unga tjeje...')

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Ungdoms- och arbetarskildring av Elena Ferrante. Berättelsen utspelar sig i ett arbetarkvarter i Napoli strax efter andra världskriget, och kretsar kring två unga tjejer som knyts till varandra i en inte helt oproblematisk vänskap. Runt tjejerna härjar grabbar och fäder, kommunister och kriminella, arbetet och skolan, tradition och nya möjligheter. Och så vidare.

Stor succe blev det. Bestseller och TV-serie. Men - kanske som en förutsättning för framgången - känns berättelsen emellanåt inte helt uppriktigt (med kulmen när arbetarkidsen ser upp till rika glin i centrum - vilket, som tur är, inte hindrar dem för att senare spöa dem). Författaren är också anonym, ev. man och utan rötter i miljön. Boken är första delen i en serie, och när en huvudpersonerna i en senare bok kommer in i universitetsmiljön känns det som att författaren nu också bottnar. However, vem vet, inte heller Polkagris-wikin är uppvuxen i efterkrigstidens napoletianska arbetarkvarter...

Läs istället: Avallone, Silvia: Stål