Elise Ottesen-Jensen

Från Polkagriswiki
Version från den 24 april 2007 kl. 17.58 av Kurtake (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Elise Ottesen-Jensen föddes 2 januari 1886 i Høyland, utanför Stavanger i Rogaland fylke i Norge, död 4 september 1973 i Stockholm. Ottar som hon kallas i folkmun är mest känd för sitt enorma sexualupplysningsarbete. Hon grundade RFSU och rest land och rike runt med sina upplysningsturneer. Allt ifrån fullsatta folketshus till små skogshuggarkojor i djupaste av norrlands skogar avverkade hon i en rasande takt. Hon kämpade med tänder och klor mot efterbliven lagstiftingen, instutionerna, kyrka och invanda fördomar som gjorde livet för framförallt arbetarkvinnorna till ett helvete. Det var framförallt familjeplanering det gällde. Hur man kan begränsa antalet födslar. Ju fler oönskade ungar desto fler munnar att mätta med en knaper lön. Ju fler oönskade ungar ju fler undermåliga aborter med risk för kvinnans liv och hälsa. Ottar talde om hur man kunde begränsa sina födslar med hjälp av preventivmedel och hur dessa skulle användas. Hon hjälpte även de intresserade kvinnorna med att prova ut pessar. Allt detta var i högsta grad olagligt på denna tid och duster med lag och ordning blev många.

Hon är även känd från sina unga år som frihetlig socialistisk agitator och organisatör. Det var under den tid hon tillbringade med sin blivande livskamrat Albert Jensen

  var en norsk-svensk sexualupplysare, journalist och frihetlig socialistisk agitator. Hon var gift med Albert Jensen åren 1915-1945.


Elsie var det 17:e barnet i ordning men inte för den skull det sista modern födde fram. Fadern var präst och uppväxten präglas av den konservativa prästgårdsmiljön och det lilla Norska samhällets där man i princip bokstavligen höll sig till bibelns ord.