Skillnad mellan versioner av "Diskussion:Arbetare i rörelse - Sverige"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
(Ny sida: # Regioner > städer # Större skeenden i kronologisk ordning. Samband och snygga hållpunkter. # Tidslinjer # Kategorier. Typ strejker i sverige, hunger upplopp i sverige, uppror i sver...)
 
m
 
(8 mellanliggande versioner av 2 användare visas inte)
Rad 6: Rad 6:
  
 
# Kategorier. Typ strejker i sverige, hunger upplopp i sverige, uppror i sverige, löneaktioner i sverige.
 
# Kategorier. Typ strejker i sverige, hunger upplopp i sverige, uppror i sverige, löneaktioner i sverige.
 +
 +
 +
O här dumpar jag en [http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_kravaller_i_Sverige länk] som man kan ta ifrån sen...
 +
 +
Jag tycker texten på sidan faktiskt behöver skrivas om.
 +
 +
: ''Folk i underklassen nöjde sej inte med att bara sitta stillatigande och lida. Historien visar att det finns en lång och medveten folklig kamptradition med protester, demonstrationer, strejker och regelrätta upplopp och upprorsförsök mot förtryck och ohållbara förhållanden - totala antalet sådana arbetaraktioner av olika slag genom århundradena är okänt. Men bara från sekelskiftet 1799/1800 och fram till mitten av 1860-talet är dryga fyrtitalet kända, det stora flertalet i städerna.''
 +
 +
Så här skulle den kunna se ut istället:
 +
 +
: Folk i arbetarklassen har aldrig nöjt sig med att sitta stillatigande och lida. Historien visar att det finns en lång folklig kamptradition som tagit sig uttryck i strejker, protester, demonstrationer men även i regelrätta upplopp och upprorsförsök mot ohållbara förhållanden och förtryck. Men arbetarnas kamphistoria är dåligt upptecknad och nedanstående lista gör inget anspråk på att vara komplett, men är ett försök att visa att den svenska historien faktiskt är full av arbetare som tagit striden. Bara från sekelskiftet 1800 och fram till mitten av 1860-talet finns det ett fyrtiotal kända exempel på arbearaktioner, av vilka flertalet skett i större och mindre städer.
 +
 +
----
 +
 +
Asså jag ser inte det dära som  något färdigt övh. Hela upplägget med listningen o den dära inledningen är ju tveksam. Är ju mest en avsjälpningplats för tillfällett. Texten är tagen ur bunnys bok "orons år" och vist det blir mycket bättre med din ändring men jag tycker vi ska ta det étt steg till o skriva om oss, vi. Att vi inte kallt observerar arbetarklassen lite ovanifrån (jag säger inte att det är fel att skriva om arbetarklassen på det sättet men att vi kan försöka prata utifrån att det är oss själva o '''vår histori'''a det handlar om).
 +
 +
: '''Vi''' har aldrig nöjt '''oss''' med att sitta stillatigande och lida. Historien visar att det finns en lång folklig kamptradition som tagit sig uttryck i strejker, protester, demonstrationer men även i regelrätta upplopp och upprorsförsök mot ohållbara förhållanden och förtryck. Men '''vår''' kamphistoria är dåligt upptecknad och nedanstående lista gör inget anspråk på att vara komplett, men är ett försök att visa att den svenska historien faktiskt är full av arbetare som tagit striden. Bara från sekelskiftet 1800 och fram till mitten av 1860-talet finns det ett fyrtiotal kända exempel på arbetaraktioner, av vilka flertalet skett i större och mindre städer.
 +
 +
Låt oss fylla upp med mer händelser, innehåll och börja väva ihop saker o ting. Kul att du är innte o pillar :) --[[Användare:Kurtake|Kurtake]] 15 maj 2007 kl. 13.57 (CEST)

Nuvarande version från 28 maj 2007 kl. 20.19

  1. Regioner > städer
  1. Större skeenden i kronologisk ordning. Samband och snygga hållpunkter.
  1. Tidslinjer
  1. Kategorier. Typ strejker i sverige, hunger upplopp i sverige, uppror i sverige, löneaktioner i sverige.


O här dumpar jag en länk som man kan ta ifrån sen...

Jag tycker texten på sidan faktiskt behöver skrivas om.

Folk i underklassen nöjde sej inte med att bara sitta stillatigande och lida. Historien visar att det finns en lång och medveten folklig kamptradition med protester, demonstrationer, strejker och regelrätta upplopp och upprorsförsök mot förtryck och ohållbara förhållanden - totala antalet sådana arbetaraktioner av olika slag genom århundradena är okänt. Men bara från sekelskiftet 1799/1800 och fram till mitten av 1860-talet är dryga fyrtitalet kända, det stora flertalet i städerna.

Så här skulle den kunna se ut istället:

Folk i arbetarklassen har aldrig nöjt sig med att sitta stillatigande och lida. Historien visar att det finns en lång folklig kamptradition som tagit sig uttryck i strejker, protester, demonstrationer men även i regelrätta upplopp och upprorsförsök mot ohållbara förhållanden och förtryck. Men arbetarnas kamphistoria är dåligt upptecknad och nedanstående lista gör inget anspråk på att vara komplett, men är ett försök att visa att den svenska historien faktiskt är full av arbetare som tagit striden. Bara från sekelskiftet 1800 och fram till mitten av 1860-talet finns det ett fyrtiotal kända exempel på arbearaktioner, av vilka flertalet skett i större och mindre städer.

Asså jag ser inte det dära som något färdigt övh. Hela upplägget med listningen o den dära inledningen är ju tveksam. Är ju mest en avsjälpningplats för tillfällett. Texten är tagen ur bunnys bok "orons år" och vist det blir mycket bättre med din ändring men jag tycker vi ska ta det étt steg till o skriva om oss, vi. Att vi inte kallt observerar arbetarklassen lite ovanifrån (jag säger inte att det är fel att skriva om arbetarklassen på det sättet men att vi kan försöka prata utifrån att det är oss själva o vår historia det handlar om).

Vi har aldrig nöjt oss med att sitta stillatigande och lida. Historien visar att det finns en lång folklig kamptradition som tagit sig uttryck i strejker, protester, demonstrationer men även i regelrätta upplopp och upprorsförsök mot ohållbara förhållanden och förtryck. Men vår kamphistoria är dåligt upptecknad och nedanstående lista gör inget anspråk på att vara komplett, men är ett försök att visa att den svenska historien faktiskt är full av arbetare som tagit striden. Bara från sekelskiftet 1800 och fram till mitten av 1860-talet finns det ett fyrtiotal kända exempel på arbetaraktioner, av vilka flertalet skett i större och mindre städer.

Låt oss fylla upp med mer händelser, innehåll och börja väva ihop saker o ting. Kul att du är innte o pillar :) --Kurtake 15 maj 2007 kl. 13.57 (CEST)