Darwins mardröm

Från Polkagriswiki
Version från den 18 januari 2011 kl. 21.12 av Linnea (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Dokumentärfilm. Nilabborren inplanterades i Victoriasjön i Östra Afrika och har därefter upplevt en explotionsartad ökning. Den dominerar nu fiskets fångster, har pressat andra arter mot utrotning och hotar att ändra ekosystemet.

Filmen berättar om händelser och människor runt fisken. Fabriker för att processa fisken har öppnats och blomstrar, filéerna flygs till Europa och resten av fisken säljs till och äts av lokalbefolkningen. Fisket blir en sista utväg, ett farlig och slitsamt arbete (100 personer dör om året i staden filmteamet besöker) för män i området. Kvinnor från landsbygden dras till prostitution i fiske-ekonomins utkanter. Varje dag lyfter flygplan med fisk till Europa och Japan samtidigt som människor svälter i närområdet. Det är en mardröm och en kapitalistisk succes-story, den här världen i ett nötskal.

I filmen intervjuas bland annat fiskare, fabrikanter, prostituerade, gatubarn (vars föräldrar dött i fisket eller av AIDS), ryska piloter (som flyger ut fisk och in vapen) och någon politiker.