Comotto, Agustin: Prisoner 155

Från Polkagriswiki
Version från den 30 juli 2019 kl. 22.58 av Linnea (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök
En seriebok om anarkisten Simon Radowitzky av Agustin Comotto. Simon Radowitzky är en något av en rysk-argentinsk Anton Nilsson och Nisse Lätt i samma person. Som tonåring i Storryssland undgår han att stryka med i pogromer (han kommer från en judisk familj) på landsbyggden och kommer till staden. Här knogar han som låssmedslärling och kommer i kontakt med anarkismen, och på mekanisk fabrik där han dras in strejk och rådsrörelsen runt revolten 1905. Efter upprorets krossande tvingas han fly landet. Han tar sig till Argentina där han redan har en bror och en kusin.

I Argentina dras han snabbt in i den lokala anarkiströrelsen. Efter att statens repression mot 1 maj demonstrationer i Buenos Aires 1909 slutat i blodblad, svarar Simon med att döda polischefen och (av misstag) dennes assistent. Han blir gripen, undgår på grund av sin låga ålder dödsstraff, men skickas till Ushuaia - Argentinska herrskarklassens Sibirien i söder. Här misshandlas och isoleras han under många år. Han försöker fly men flyktförsöket misslyckas. Istället släpps han fri som resultatet av en pakt mellan en segrande presidentkandidat och fackföreningsrörelsen. Han utvisas dock till Uruguay.

Från Uruguay drar han lungsjuk men entusiastisk iväg till revoutionen och inbördeskrigets Spanien. Här visar hans sig för sjuk för fronten och hamnar istället, tack vare sina spårkkunskaper, på CNTs avdelning för internationell propaganda. Han upplever den stalinistiska kontrarevolutionen, fascisternas seger i inbördeskriget och tvingas fly till Frankrike där han sätts i frångläger. Han flyr lägret och skapar sig en något mindre härjig tillvaro i Mexiko.

Boken berättar den här historien hoppandes i tiden och med - allt för regelbundna - inslag av drömmar om påhittade kärlekshistorier.

Något som kanske saknas i boken är solidariteten, hoppet, gemenskapen och glädjen som måste funnits tillsammans med repressionen och våldet i de återberättade historiska rörelserna.