Axel Holmström

Från Polkagriswiki
Version från den 30 maj 2011 kl. 17.50 av Linnea (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Holmstrom axel.gif

Axel Holmström (1881-1947) var ursprungligen skåning. Kom i tjugoårsåldern till Stockholm där han engagerade sig fackligt och satt med i bageriarbetarnas förbundsstyrelse. Han satt ett tag även med i Stockholms arbetarekommuns styrelse tillsammans med August Palm. Holmström var dock för revolutionär för att passa hos socialdemokraterna och sökte sig till ungsocialisterna. Han blev expeditör för tidningen Brand och var en av initiativtagarna till Bokförlaget Brand, som bland annat gav ut den ryske anarkisten Krapotkins skrifter.

1910 startade han det egna förlaget Axel Holmströms förlag och började ge ut böcker som han tyckte höll en bra nivå. Inom skönlitteraturen introducerar han några viktiga författare för en svensk publik: den mystiske B. Traven, den amerikanske realisten Upton Sinclair, och den socialt inriktade barnboksförfattarinnan Lisa Tetzner, som bl.a. skrivit Sotarpojken. Vidare var Holmström den förste som gav ut Jaroslav Haseks moderna klassiker om soldaten Svejk i Sverige. Han publicerade även en mängd böcker och broschyrer om och av anarkistiska och socialistiska tänkare. Även om hans skönlitterära utgivning framför allt rörde sig om översättningar från tyska och engelska gav han även ut en del svenska författare. För att nämna några debuterade Gustav Hedenvind-Eriksson, Harry Blomberg och Ivan Oljelund på Holmströms förlag.

Axel Holmströms engagemang kom dock inte endast till uttryck i förlagsverksamheten. Han reste runt och höll föredrag, skrev artiklar och engagerade sig i sin samtids politiska och sociala frågor. Han såg tidigt faran med Hitlerregimen och gav under 30-talet ut en flera böcker och skrifter om den “bruna faran”. En viktig samhällsinsats gjorde Holmström som kassör och ledande kraft i Amalthea-kommittén. I över nio år arbetade han för frigivandet av de tre s.k. Amalthea-männen, varav två dömts till döden och den tredje till livstids straffarbete, för bombattentatet mot båten med engelska strejkbrytare i Malmö hamn. Genom skrifter och agitation lyckades han till sist få de tre männen frigivna 1917.

saxat från http://www.arbark.se/2006/07/b-traven-i-axel-holmstroms-arkiv/

En rejäl redogöresle för mannens liv finns i vännen Ture Bloms självbiografi Vägen till boken s.156 - 171.