Anselmo Lorenzo

Från Polkagriswiki
Version från den 13 februari 2010 kl. 17.49 av Frasse (Diskussion | bidrag) (länkar, stavning osv)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Lorenzo-anselmo.gif
Anselmo Lorenzo var en syndikalist och anarkist och anses vara en föregångare inom den spanska syndikalismen. Lorenzo föddes 1841 i Toledo ("i en fattig familj" säger hans biograf Federica Montseny utan precisering). Utbildades till typograf. Lorenzo tillhör­de den lilla grupp radikala liberaler och socialister som italienaren Giuseppe Fa­nelli träffade i Madrid 1869, när han kom till Spanien för att agitera för Internatio­nalen. En sektion av Internationalen bil­dades och den fick snart stadga genom anslutning av textilarbetarorganisationer i Katalanien. Lorenzo hade olika uppdrag inom den nybildade organisationen och utgav tidningen "Solidaridad". Sedan organisa­tionen förbjudits 1874 fortsatte arbetet i illegaliteten. Perioden 1876-1896 bodde han i Barcelona och fortsatte det fackliga arbetet de tider som organisationen hade möjlighet att verka. (Först 1911, då CNT bildades, tre år före Lorenzos död, inträf­fade den revolutionära fackföreningsrörel­sens verkliga återuppståndelse).

År 1896 fängslades Lorenzo i fäst­ningen Montjuich tillsammans med ett hundratal anarkister efter ett attentat som troligen var en provokation med polisens medverkan. Händelsen fick stor publicitet genom att fall av ohygglig tortyr avslöja­des för världsopinionen. Några av de in­spärrade avrättades, men Lorenzo blev deporterad till Paris. Där lärde han kän­na Francisco Ferrer, skaparen av den antikatolska, antiauktoritära "Moderna sko­lan" i Spanien. Sedan Lorenzo återvänt till Spa­nien efter amnesti blev han anställd vid Modernas skolans förlag i Barcelona och fortsatte med detta arbete till sin död 1914 (även efter de spanska myndigheter­nas justitiemord på Francisco Ferrer 1909).

Hans minnen "El proletariado militante" (Det kämpande proletariatet) i två delar, innehåller ett stort antal dokument och är huvudkällan för kännedom om den spanska arbetarrörelsens tidiga historia.

Saxat från Gröndahl, Britta: Här talar Syndikalisterna.