Algot Rosberg

Från Polkagriswiki
Version från den 4 november 2011 kl. 12.30 av Linnea (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Ungsocialist och murare. Född 15 februari 1886 och död 3 juli 1939.

Mest känd för att tillsammans med Anton Nilsson och Alfred Stern utfört det så kallade Amaltheadådet en juli-natt 1908. Som en varning och ett hot placerade de en sprängladdning intill strejkbrytarskeppet (strejkbrytarna sov där) Amalthea. En strejkbrytare dog, de greps, Anton och Algot dömdes till döden men oro i arbetarleden omvandlade straffet till livstids fängelse. De s.k Amalthea-männen frisläpptes 1917 inför krafterna som skulle kunna ha blivit den Svenska revolutionen.

Efter sin frigivning anslöt sig Algot Rosberg till SAC genom Malmö LS. I SAC gjorde han sig känd som god talare och duglig organisatör. På kongressen 1919 i Örebro representerade han Malmö och tog livlig del i debatten. Han blev samma år vald till föreståndare för Federativs förlag inom SAC, en post som han innehade till 1929. En period var han sedan ombudsman för Stockholms DK.

År 1934 kom det till en brytning med SAC, och i maj 1935 anställdes han som ombudsman i LO där han blev kvar till sin bortgång.

(slutet saxat från hemsida)


Citat

Skrivet i fångvagnen som transporterade Rosberg till fängelset i Karlskrona

Förbannade klassamhälle! Om jag hade makt så vore det slut med dig. Samhället kan ta ifrån oss allt, till och med våra huvuden, men våra idéer kan det inte ta ifrån oss. De kan inte halshuggas. De står kvar trots allt. Kamrat, du som läser detta, om du är järnvägsman eller annan arbetare, så är du en slav, slav under kapitalismens knutpiska. Du har lidna oförrätter att hämnas. Gå därför icke slö och likgiltig. Slut dig till dem som slåss för din och allas frihet. Då skall lyckan le mot dig.


Den mänskliga historien, så långt vår kunskap omfattar densamma, omtalar för oss, att en kamp mellan olika klasser och folk nästan alltid försiggått. Kamp mellan herren och slaven, kamp mellan den besutne och obesutne, mellan de härskande och förtryckta. Denna kamp kommer aldrig att upphöra så länge det finns olika klasser och intressemotsatser mellan dessa.


Låt oss lämna dessa lumpna socialdemokratiska blad och deras skrivare åt sitt öde. Förr eller senare skall proletariatet göra upp med förräderiet, göra upp med arbetarnas farligaste fiender.