1909 - Storstrejken

Från Polkagriswiki
Version från den 7 mars 2007 kl. 21.20 av Ludvig (Diskussion | bidrag) (Ny sida: Generalstrejken hade sin upprinnelse i ett antal utspridda strejker, som försökte medlas av staten. Det innebar att strejkerna fortsatte och även till att SAF deklarerade lock-out i de s...)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Generalstrejken hade sin upprinnelse i ett antal utspridda strejker, som försökte medlas av staten. Det innebar att strejkerna fortsatte och även till att SAF deklarerade lock-out i de sektorer som var påverkade och hotade med en allmän lock-out för samtliga industrier. 26:e juli utvidgade SAF lock-outen till sågverken och textilindustrin och den 2:a augusti även till järnverken och järngruvorna. Detta innebar att totalt 80000 män var lockoutade. Den 27:e juli hade LO beslutat att situationen krävde hårda nypor och beslutade om generalstrejk från och med 4:e augusti. Händelseföljden var alltså: lokala strejker->lock-out i vissa sektorer->generalstrejk.

Den svenska generalstrejken 1909 höll på i en månad och 300000 av de 500000 arbetare som var involverade i produktion och transport deltog i strejken. Både arbetsköparsidan och LO trodde att de skulle vinna. LO vek sig i slutändan ovillkorligt.