Tuuloskorpi, Frances: Om strejker
Det är arbetarna själva som organiserar strejkerna utifrån sina egna (men också våra) intressen och på eget initiativ. Boken innehåller berättelser från en mängd branscher - såsom hemtjänsten, fabriker, lager, transport,tunnelbana, järnväg, bygge, gruva och blåbärsplockning. Utlösande orsaker skiftar från nedläggningar, lönefrågor, bemanningsanställningar, arbetsmiljö och sviniga chefer. Facket finns oftast med i bilden. Ofta organiseras strejken med fackklubbens samtycke (arbetarna i klubben är med på noterna och/eller i det dolda aktiva i strejken) och inte sällan mot fackförbundet centralt.
På bokens baksida beskrivs innehållet: "Tycker du att det strejkas för lite? Man kan fantisera om att ställa sig upp i fikarummet och ropa Strejk! Men hur går sånt där till egentligen, när det verkligen händer? Om strejker är en bok om arbetarkollektiv som har sagt: Stopp! Nu räcker det! Här har de strejkande själva ordet om ”vilda” strejker från 1989 till 2014. De berättar om segerns sötma och funderar runt vad man kan lära av svårigheter och splittring. Här berättar tunneltågförare om dagen då Stockholm stod still, lokförare om dagen då Sverige stod still och fabriksarbetare om timmen, dagen, veckan då maskinerna stod still. De sitter i gruvan i Kiruna och i fönsterfabriken i Överum. Det strejkas i solidaritet med en sparkad städerska eller en avstängd klubbordförande. Här finns vårdbiträden som satte stopp för anställningsstopp, lagerarbetare som slogs för sina jobb, bärplockare som vägrade låta sig blåsas av sina arbetsgivare. Här finns erfarenheter som kan bidra till att göra strejken till en del av vardagssamtalet. Inte som fantasi utan som verktyg."
Boken är den fjärde och sista delen i en serie skrifter om arbetsplatskamp och gemenskap. Den föregicks av Hopsnackat, Hopskrivet och Slutsnackat. Böckerna kan beställas på Folkrörelselinjens hemsida.