Rydenfelt, Sven & Larsson, Janerik: Säkerhetspolisens hemliga register

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Rydenfeldt-larsson-sakerhetspolisens hemliga register.gif

Säkerhetspolisens hemliga register är en bok som tar upp SÄPOs åsiktsregistrering med fokus på tiden från andra världskriget tills 1966 då boken gavs ut. De två författarna, borgerliga journalister tillika akademiker, hade stött på den offentliga hemlighet att SÄPO sysslade med att vilt registrera varenda "potentielt subversiv" medborgare i landet. De håller fokus på registreringen av just kommunister även fast syndikalister, radikala sossar, pacifister, anti-nazister, mfl skymtar fram. Det var ju kommunisterna som var störst och mest övervakade under efterkrigstiden. Utöver själva registeringen så sysslade man med att rensa bort kommunister från jobb inom militär, polis, bevakningsbolag och på vissa industrier som hade med försvaret att göra. Denna förföljelse spillde över även på andra områden. Sossarna var vi makten och pysslade ju själva i stor skala med att förfölja kommunister på arbetsplatserna och rensa ut dem ifrån fackföreningsrörelsen. Så SÄPO´s aktiviteter låg ju i linje med tiden.

Man tar dessutom lite snabbt upp säkerhetstjänstens fina historia från det att den skapas när arbetarna på allvar börjar organisera sig i stor skala på 1800-talet, till mellankrigstiden och andra världskriget då det jagas syndikalister, kommunister och anti-nazister. Just under och inför andra världskriget så framstår SÄPO mest som en följsam del av gestapo. Det är många människor som körts tillbaks till en säker död i koncentrationslägren. Man använde sig dessutom av organiserade nazister för att samla in information. Hade nazisterna fått makten eller tyskarna invaderat hade det var en smidig sak att köra igång en storskalig förintelse av oliktänkande. Även efter andra världskriget är organisationen ganska rejält nazianstruken. En kort passage om grannländernas SÄPO dras av.

Boken håller en sån där naiv liberal ton som är ganska störig men har mycket smaskig information att bjuda på. Blev ett jävla liv runt boken och debattartiklarna som föregick den iaf. Förord av Vilhelm Moberg.