Gardell, Jonas: Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter
Jonas Gardell har skrivit en djupträngande skildring av svensk vardagsmisär. Hur människor bygger sina egna små fängelser att ruttna bort i. Självförnekelsen som utgår från trygghetspunderiet. Hur livet blir ett stort skådespel. Där man är kedjad till sin roll.
Ungefär en gång vart tredje år lyckas Anna övertala Håkan att de ska följa med och segla eller åka skidor eller nåt sånt som alla bara älskar att vara med om, och som varje gång lämnar Håkan lika ofullständigt oförstående.Upplevelser är något man samlar på, ungefär som instamticbilder och videoband. Det är ett argument som Håkan kan förstå. Därför låter Håkan sig ibland övertalas av Anna att följa med.
Alla normala människorska vilja ta dykarcertifikat och bergsklättra och hoppa fallskärm. Man måste hänga med sin tid. Inte hamna utanför sin tid.
Man ska ha åkt luftballong över Stockholm en försommarkväll med grabbarna från firman. Eller åtminstone hoppat bungyjump.
Det är att betrakta som ett minimikrav. Annars har man inte upplevt någonting.
Av livet. Naturens storhet. (Vidderna. Havet. Sån skit.) Att vara utlämnad till sin egen kropps förmåga för att överleva, det är att vara nära livet. Att utmana sig själv, att flytta fram gränserna.
Att leva upp
Vanligen är ens tillvaro död, insomnad, som en öken mellan de sällsynta regnperioderna då öknen blommar. Det upplevda ska berika ens i övrigt så händelsefattiga liv. De korta ögonblicken man var med om någonting över huvudtaget.