Fredriksson, Marianne: Simon och ekarna

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Roman av Marianne Fredriksson. Boken följer Simon, hans familj och människor som står den nära. Simon är adopterad till en arbetarfamilj i Göteborg, hans biologiska far är jude vilket har en potentiellt enorm betydelse i 40-talets Göteborg.

Simons (adoptiv)far är kommunist men blir med tiden varsägare, morsan är god och omhändertagande hemmafru. Familjen blir vänner med en liten judisk familj; Isak klasskamrat med Simon och hans farsa Ruben - bokaffärskapitalist i stan. Isak har traumatiska minnen från nazistiska Tyskland och från våld inom familjen. Han kommer en period bo och leva i Simons familj och de båda familjerna svetsas mer och mer samman.

Berättelsen sträcker sig från barndomen upp i vuxenlivet. Vi följer Simon och Isak (och deras familjer) i skolan, med tjejer, på jobbet, i relationerna med fäderna (de kommer bäst överens med varandras farsor), i lumpen - där den tyska fascismen går i repris - och vidare ut i arbetslivet och på Universitetet. Det är en berättelse om starka människor med små och stora problem. Ofta ställer de upp för varandra men i familjeidyllen ligger också slitningar och ouppklarade problem. Världshistorien spelar upp sig bakgrunden och gör då och då närgångna intrång i de båda familjerna. Klass, skuld och individens vikt är återkommande ämnen.