Eugenidis, Jeffrey: Middlesex

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Middlesex.jpg
Ett delvist självbiografiskt släktepos av Jeffrey Eugenidis möter ett skönlitterärt gräv i intersex-tillvaron.

Berättelsen börjar runt Smyrna i en grekisk del av Turkiet. Huvudpersonens farmor och farfar (då bror och syster...) lever ett stilla liv en lite by, traditionen påckar på giftermål men det moderna spökar och drar från staden. Det Grek-turkiska kriget (1919-22) och följande etniska rensningar (där de stora demokratierna tittar på med säkrade ekonomiska intressen) tvingar dem att fly, de lyckas genom trix och tur ta sig till USA. Mitt i flykten blir de båda syskonen kära i varandra, de beslutar sig för att lotsas att de träffats först på båten, de gifter sig och får tillslut ett barn - huvudpersonens far.

Paret hamnar i Detroit och där springer historien framåt. Immigrationens problem, ekonomiska bekymmer och rasism i det nya landet, slit och social kontroll på Ford, försörjningsmöjligheter i den illigala sektorn, segregationen och rasism gentemot det svarta Detroit, Nation of Islam (via farmoderns kunskaper i silkesproduktion...) passerar förbi. Andra världskriget kommer med dödsfara men slutar i ekonomiska möjligheter (farsan blir så småningom ägare av en snabbmatskedja och de flyttar ut i villaförorten), Detroit-kravallerna 1967 möter sympati och vrede och samtidigt har huvudpersonens far gift sig och fått barn med sin egen syssling.

Huvudpersonen Cal föds som flicka men är genetiskt pojke (efter att hemafrodit-generna rört sig över historien och fått uttryck genom inaveln). Hon växer upp som flicka och lär sig bete sig som en sådan. Berättelsen följer henne i familjebekymmer, in i skolan, över vanliga tonårs problem och sexuella utforskningar. Hon har sex med en pojke men en brinnande kärleksaffär med en flicka. Hon bekymrar sig dock över att puberteten aldrig kommer - inte får hon bröst och inte mens. Av en slump - hon blir påkörd av en traktor - upptäcker en läkare att något är underligt med hennes kön. Detta leder henne till en special klinik i New York, en stjärna inom psykiatrin med inriktning på intersex och egen spallt i Playboy tar sig an hennes fall. Utredningen visar att Cal socialt är en flicka. Operation för att rätta till de biologiska felen ordineras. En detalj i operationen är att Cal förmodligen inte kommer kunna känna sexuell njutning någonsin mer i sitt liv - men det är det ju värt för att få in allt i sin fålla.

Det tycker inte Cal, som istället flyr från familjen och bestämmer sig för att hon är pojke. Hon liftar sig genom USA, lever i en park i San Francisco, tvingas fly flertalet sexuella inviter (som pojke av äldre män), blir misshandlad och hamnar så småningom på en bordell i stan. Tillslut, efter en polisrassia mot bordellen, återvänder hon hem till familjen och villaförorten som pojke.

Berättarrösten är den vuxna Cal som bor i Berlin och jobbar på den amerikanska ambassaden. Under berättelsen, som hoppar i tiden, dejtar han en tjej och dras mellan att berätta om sitt tillstånd eller fly.

En medryckande bok som växlar mellan det strikt personliga och de stora dragen i den historiska utvecklingen. Engelska wikipedia har en utförlig artikel om boken.