Ericson, Hasse: Facket mot folket

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Stackars lille hasse...

Facket mot folket är Hasse Ericsons gråtmilda och självrättfärdigande fackliga memoarer som gavs ut 1981. Pampen hade året innan skitit ur sig sina memoarer under titeln Mitt liv med Transport men han kände att det behövdes mer. Facket mot folket var meningen som ett angrepp på löntagarfonderna och de krafter inom socialdemokratiska partiet och LO som ville socialisera kapitalet. Och då framförallt inför valet 1982. Hasse ville inte se Palme och sossarna vinna för då skulle det bli första steget mot öststatssocialism i Sverige. Det var kommunisterna och teorivänstern som låg bakom detta förfärliga. Hasse hade precis blivit kickad ur transportarbetarförbundet (den förste förbundsordförande som någonsin fått kängan) och var naturligt vis sur över detta. Men han var ju även klarsynt på sitt sätt. Ett förstatligande av industrin skulle ju så klart göra såna som Hasse överflödiga. Pampar med gått förhållande till näringslivets höjdare som tillsammans avgör hur skåpet skall stå.

Det är intressant att se hur Hasse polar med Svenska arbetsgivarföreningens representanter och olika kapitalister inom transportnäringen. Hur de arbetar fram en gemensam förståelse där facket tom får rollen som drivande i rationaliseringar och moderniseringar för produktionen. Gäller ju nämligen att säkra jobben genom att ha ett konkurrenskraftigt näringsliv vetu. Han ojar sig över de dumma stuveriarbetarna som vill gå sin egen väg och bildar hamnarbetarförbundet. Att de kommer göra sig själva arbetslösa osv.

För Hasse är fackföreningsrörelsen främst dess skicklig förhandlare som ser till att höja lönen och eventuellt kirra en schysst arbetsmiljö. Bolagen skall skötas av kapitalister och marknaden med sina konsumenter tar hand om efterfrågan. Han predikar om att det är viktigt att inte de stackars konsumenterna kommer i kläm...

När inte facket styrs av gubbar som Hasse så slår det alltså direkt mot det stackars folket.

Slösa inte din tid på den här boken om du inte är specialintresserad av gråtmilda gödsvin och tråkiga utläggningar om löneavtal med procentsatser.