Brink, Göte: Nu bygger vi, Oscar
Nu bygger vi, Oscar är den tredje delen i en dokumentär roman serie av Göte Brink. Boken utspelar sig i arbetarstadsdelen Landala, Göteborg, 1933. Huvudpersoner är familjen Kvist - fadern Oscar, modern Brita och den 6-åriga sonen Roland. Oscar arbetar som murare och är aktiv i den lokala hyresgästföreningen, Brita, ursprungligen från Bohuslän, knogar på med att få familjekonomin att gå ihop och det är dags för Roland att börja skolan. Boken ger inblick i 30-talets vardag i arbetar-Göteborg. Fattigdom, arbete varvat med arbetslöshet och eländiga lägenheter överlever man genom att streta och lita till varandra.
I bokens början får Oscar, efter en lång tids arbetslöshet, jobb vid bygget av Teaterhuset vid Götaplatsen. Byggprojektet är en del av den socialdemokratiska regeringens stimulansåtgärder för att få fart på ekonomin men ganska snart utnyttjar byggherrarna lågkonjukturen och försöker sänka lönerna. Murarna svarar med strejk. Den varar i över fem, för arbetarna fattiga och hårda, månader innan de tvingas tillbaka till jobbet. Innan dess har de hunnit motarbetas av först arbetsköparna, högern, tidningarna och sedan av LO, SAP och murarförbundet centralt.
Författaren är en god sosse och ogillar därför strejken. Huvudpersonen med arbetskamrater får uttala plakat-slogans mot strejken. Strejkförespråkarna är kommunister, anarkister, syndikalister och andra som stör den fina samhällsutvecklingen och strejken är frampressad av kommunister (en för författaren ovässentlig detajl är att majoriteten av arbetarna i flera omgångar röstar för strejken). Sosse-propagandan är en rätt störig detalj som läggs till en redan ganska styltigt skriven bok. S-märkt.
Föregås av
Följs av