Birchall, Ian: Workers against the monolith

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Birchall ian-workers against the monolith.gif

Workers against the monolith av trotten Ian Birchall är en översiktlig genomgång av de stora kommunistpartiernas utveckling sedan 1943. Största fokus ligger väl på partierna i Europa eftersom de var mest sammanlänkade och var en reell maktfaktor. Men han tar även upp partierna i Asien och då speciellt i Kina och Vietnam. De största och starkaste partierna i Europa med en massbas, förutom det statsbärande i Sovjet då förstås, var italiens och frankrikes vilka behandlas i en stor del av boken.

Boken visar på hur partierna i och med andra världskriget mest lät sig lånas ut till den Ryska utrikespolitiken. Flera totala kovändingar under kriget (icke-aggressionspakten till antifascism och folkfrontade) följdes sedan upp av att de lydigt anpassade sin politik efter Sovjets behov i uppstyckningen av Europa efter kriget. Detta underminerade partiernas massbas men gjorde även att de självmant ställde in sig på att syssla med socialdemokrati istället. De blev helt enkelt värnare av det rådande och strävade mest efter att få vara med i parlamentspolitiken. De såg alltså till att hålla de revolutionära stämningarna nere och ingrep även fysiskt (partifolk med tillhyggen) mot upproriska arbetare i vissa fall.

I öststaterna så blev de mest statsbärande marionetter till Sovjetunionen och sysslade med att bygga upp polisstaten, industrialisera, slå ner arbetaruppror och föra över rikedomar till ryssen.

Kommunistpartierna i Asien avfärdas som rena nationalistpartier från början till slut av Ian som har nån tanke om att kommunistpartierna till en början ändå var revolutionära arbetarorganisationer. Eftersom han är trotte så blundar han ju så klart på kontrarevolutionen som herr Trotsky själv var med och dirigerade hemma i Ryssland from. 1917. Annars så håller han igen ganska bra med det eviga tjatet i den här genren om att det behövs ett kader av trottar i uppror och organisationer för att det ska bli något av et.

Mycket smuts på kommunistpartierna blir det och även ett och annat uppror fladdrar förbi i periferin runt de rätt trökiga utläggningarna om partiernas utveckling. Så titeln är la lite missvisande.

Se även