Asocialstyrelsen

Från Polkagriswiki
(Omdirigerad från Asocialstyrelsen.org)
Hoppa till: navigering, sök
"Stay up late, call in sick"

Asocialstyrelsen.org var en sida om hur man gör livet som löneslav lite drägligare. Den var en parodi på svenska socialstyrelsen. De skrev om att maska, sno och slappa på jobbet men man poängterade även denna typ av uppror ute i samhället i övrigt. Att till exempel sno varor i butiker, ladda ner media utan att pröjsa eller mygla med soc/a-kassa var även det ett angrepp på arbetet. För hela livet är en förlängning av arbetet. Vi arbetar alla i den "sociala fabriken".

Det fanns även en del marxtexter och annat mer resonerande runt kapitalism, arbete och motståndet mot det. De simmade i samma vatten som Högdalen Business School som sidan delade några texter med (ska tydligen ha samarbetet en del med varandra). Språket var respektlöst och spelade lite på sensationsjournalistikens och den flashiga reklamens uttryck, lite som den samtida 44an.com. De verkar ha varit influerade av den spanska förebilden YOMANGO. De kallades för "snattarkommunister", "dekadenter" eller "automarxare" av de som gillar att sortera saker i olika fack.

Projekt

Annons asoc per.jpg

De körde ett gäng feta kampanjer. "No Jobbs/stoppa vuxenarbetet" berättade om olika människor som just sagt upp sig eller blivit av med jobbet på något annat sätt och hur bra de mådde nu. Alla möjligheter som öppnades för att göra det man verkligen vill. Även folk som fortfarande tvingades gå till jobbet och hur de längtade bort fanns med. Allt detta ackompanjerat av glassiga reklambilder. Rippat från nokias "conneting people".

"Asocialstyrelsen rekomenderar" imiterade socialstyrelsens snusförnuftiga rekommendationer till allmänheten om vad de borde göra för att leva ett uppbyggligt liv. Rekommendationerna kom nu dock i en helt annan tappning. Plundra, hänga politiker, kapa flygplan mm framfördes som vettig verksamhet för befolkningen i stort. Det var kanske något av de mest uppseendeväckande de producerade.

As-politikerforakt.jpg

När en massa vänsterister och hippies förde fram den amerikanska kampanjen "Buy nothing day" så kontrade asocialstyrelsen med att tillsammans med Subvertise.org (numera nedlagd) lansera "Steal Something Day" i november 2002. "Sno plånboken från affärsmän. Skaffa kreditkort under falskt namn. Behåll det du har användning för och ge bort resten i den solidariska anda som genomsyrar Steal Something Day."

Inför EMU-valet 2003 skapade de en portal för de som ville sälja sin röst till högstbjudande.

Ett av de sista projekten de hann med innan sidan gick i graven var bikt.se. En hemsida där folk kunde skicka in anonyma bekännelser som sedan dunkades upp på nätet. Otroligt rolig och sjuk läsning för den som höll till på nätet runt 2003.

Asocialstyrelsenfolk var även inblandade i bildandet av piratbyran.org 2003.

De inspirerade en uppsjö av olika sidor men liknande tema, till exempel: Polkagris.nu, Snatta.nu och Maska.nu.

Under Osynliga partiet-kampanjen 2006 pekade Asocialstyrelsen.org direkt till dess hemsida.

Sidan finns inte längre uppe på nätet. Den som har skärmdumpar eller material kan väl lägga upp det här eller skicka till vår mail. Det lilla som finns är upplagt på: http://thepiratebay.org/torrent/4619804