Adolfsson, Gunnar: Född i våra dalar
Historisk roman av Gunnar Adolfsson.
Berättelsen tar sin början hos en upprorisk backstugo-kvinna, Catharina, i 1800-talets Småland. Mitt i extremaste fattigdom står hon med ryggen rak. I diverse tillsynes små, men i byggden stora, uppror skapar hon rabalder och hopp i byggden. Hon försöker vägra att arbeta för andra, hon sätter sig på fel plats i kyrkan och hon är uppkäftig mot prästen. I det lilla sår hon frön till det kommande århundradets arbetaruppror.
Så småningom gifter hon sig och får barn. Några av barnen dör, några andra tvingas av ekonomiska själ (läs svält) utvandra till Tyskland. Där ska arbetarna visst få mat, men de får också husaga och anskrämliga arbetsförhållanden. Två döttrar och en son drar till Tyskland (via den tidens människohandlare/bemmaningsföretag). En dotter återvänder, våldtagen och slagen. Sonen knogar på och slits under sin livstid långsamt sönder. Den andra dottern, Sofia, gifter sig med en tysk arbetare och flyttar till Lübeck.
Berättelsen följer sedan Sofia och hennes familj in i Tysklands moderna historia. Nationalism och krig möter socialismen och den spirande revolutionen. Sofia uppmanar sina söner att desertera från Första Världskrigets tyska armé. De deserterar inte utan dör. Alla utan en, som blir revolutionär och drar till Ryska revolutionen. Sofias dotter, Grete, överlever kriget och får barn. Bland annat Günther. Günther är passiv nazist-sympatisör och bödel under Andra Världskriget. Hans söner, och nu är vi framme på 70-talet, å andra sidan är kommunister - en i DDR-tappning och den andra nån form av internationalist. Internationalisten grips vid en anti-krigsdemonstration i Sverige. I efterföljande rättegång döms han för bråk med snuten och utvisas, efter avtjänat straff, till Tyskland. Och historien har därmed gått något av ett varv i vanligt folks små uppror mot despotism och nationalism.
Boken är krångligt skriven och det kräver sin dos koncentration att ta sig igenom den. Den verkar bygga på, eller är i alla fall skriven som att den bygger på, människor som verkligen funnits. Ofta refereras till brev, återberättningar och arkiv. Oavsett om just dessa människor funnits eller ej lär boken bygga på en rejäl historisk undersökning.