Skillnad mellan versioner av "Westman, Lars: 30 år har gått kamrat"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
'''30 år har gått kamrat''' är [[Lars Westman]]s uppföljare på sin unika men motarbetade dokumentär ''[[Westman, Lars & Ewert, Lena: Kamrater, motståndaren är välorganiserad|Kamrater, motståndaren är välorganiserad]]'' från 1970. Han reser tillbaka till Malmfälten och söker upp några av de inblandade som fortfarande är vid liv, åren underjord har gjort sitt på de flesta och de som lever är gamla och slitna. Ganska seg och intetsägande rulle med en massa återvevande av sekvenser från den första filmen. Westman snackar med ett par av de som var för strejken och med [[Bruno Poromaa]], en av de i facket som motarbetade strejken in i det sista. Men det känns inte som att han kommer dem särskilt nära. Vist den är intressant men kunde vart så mycket mer. Man önskar att fler hade fått medverka, till exempel [[Harry Isaksson]] som fortfarande var vid liv. En rolig scen är iaf där några av de gamla rävarna bråkar med en ung rövslickare till gruvarbetare efter filmvisningen. [[Lars Törnman]] slinker också in och surrar skit om att han är gruvarbetare trots att han då filmen spelades in varit kommunalråd i flera år.
+
'''30 år har gått kamrat''' är [[Lars Westman]]s uppföljare på den unika, men kraftigt motarbetade, dokumentären ''[[Westman, Lars & Ewert, Lena: Kamrater, motståndaren är välorganiserad|Kamrater, motståndaren är välorganiserad]]'' som han filmade tillsammans med Lena Ewert under den [[Vilda_strejken_vid_LKAB|stora gruvstrejken]] i Kiruna 1969 - 1970.  
 +
 
 +
Trettio år efter den första filmen så reser han alltså tillbaka till Malmfälten och söker upp några av de inblandade som fortfarande är vid liv, åren underjord har gjort sitt på de flesta och de som lever är gamla och slitna. Ganska seg och intetsägande rulle med en massa återvevande av sekvenser från den första filmen. Westman snackar med ett par av de som var för strejken och med [[Bruno Poromaa]], en av de i facket som motarbetade strejken in i det sista. Men det känns inte som att han kommer dem särskilt nära. Vist den är intressant men kunde vart så mycket mer. Man önskar att fler hade fått medverka, till exempel [[Harry Isaksson]] som fortfarande var vid liv.
 +
 
 +
Filmen gör sig bäst om man ser den tillsammans med den första, men som sagt. Rätt seg. En rolig scen är i alla fall där några av de gamla rävarna bråkar med en ung rövslickare till gruvarbetare efter att man haft en filmvisning av den första filmen på Folkets Hus i Kiruna. [[Lars Törnman]] slinker också in och surrar skit om att han är gruvarbetare trots att han då filmen spelades in varit kommunalråd i flera år.
  
 
De båda rullarna finns samlade tillsammans med en 45 min [http://www.youtube.com/watch?v=CYvjmahNtvY intervju] med Lasse om filmernas tillblivelse. Samlingen kallas ''Gruvboxen''.
 
De båda rullarna finns samlade tillsammans med en 45 min [http://www.youtube.com/watch?v=CYvjmahNtvY intervju] med Lasse om filmernas tillblivelse. Samlingen kallas ''Gruvboxen''.
 +
 +
 +
Källa:
  
 
''Läs mer på http://www.wgfilm.com/svenska/filmer/filmer/30_ar_har_gatt_kamrat/''
 
''Läs mer på http://www.wgfilm.com/svenska/filmer/filmer/30_ar_har_gatt_kamrat/''

Versionen från 17 oktober 2018 kl. 16.19

30 år har gått kamrat är Lars Westmans uppföljare på den unika, men kraftigt motarbetade, dokumentären Kamrater, motståndaren är välorganiserad som han filmade tillsammans med Lena Ewert under den stora gruvstrejken i Kiruna 1969 - 1970.

Trettio år efter den första filmen så reser han alltså tillbaka till Malmfälten och söker upp några av de inblandade som fortfarande är vid liv, åren underjord har gjort sitt på de flesta och de som lever är gamla och slitna. Ganska seg och intetsägande rulle med en massa återvevande av sekvenser från den första filmen. Westman snackar med ett par av de som var för strejken och med Bruno Poromaa, en av de i facket som motarbetade strejken in i det sista. Men det känns inte som att han kommer dem särskilt nära. Vist den är intressant men kunde vart så mycket mer. Man önskar att fler hade fått medverka, till exempel Harry Isaksson som fortfarande var vid liv.

Filmen gör sig bäst om man ser den tillsammans med den första, men som sagt. Rätt seg. En rolig scen är i alla fall där några av de gamla rävarna bråkar med en ung rövslickare till gruvarbetare efter att man haft en filmvisning av den första filmen på Folkets Hus i Kiruna. Lars Törnman slinker också in och surrar skit om att han är gruvarbetare trots att han då filmen spelades in varit kommunalråd i flera år.

De båda rullarna finns samlade tillsammans med en 45 min intervju med Lasse om filmernas tillblivelse. Samlingen kallas Gruvboxen.


Källa:

Läs mer på http://www.wgfilm.com/svenska/filmer/filmer/30_ar_har_gatt_kamrat/

---

Ladda.gif - 30 år har gått kamrat som Torrent