Skillnad mellan versioner av "Vonnegut, Kurt: Hocus Pocus"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
(länkar +MÅ)
 
Rad 1: Rad 1:
 
[[Bild:Vonnegut,_Kur_-_Hocus_Pocus.jpg|right|thumb]]
 
[[Bild:Vonnegut,_Kur_-_Hocus_Pocus.jpg|right|thumb]]
'''Hocus Pocus''' är en bok av [[Kurt Vonnegut]], utgiven 1990. Den fick ett varmt mottagande av kritiker och [[konsument]]er i USA. Det hindrar inte att den på ett ofta friskt sätt förlöjligar och hånar samhället vi alla släpar runt i. Huvudpersonen började sin yrkesbana på militärhögskola innan han skeppades över till Vietnam. I mördandets sydostasien avancerar han snabbt och mot slutet arbetar han med motivering och media, han går från att mörda till att ljuga för betalning. Efter kriget hamnar han som lärare för rika ungdomar med inlärningssvårigheter. För bitter, för ironisk och för ärlig får han sparken. Istället får han jobb som lärare på fängelset över sjön. Det varar till han själv blir fånge efter att ha dömts för att ha organiserat en massutbrytning ur samma fängelse. Återigen har han varit för bitter och för ärlig. Boken är en kritik mot sättet vi lever, mot arbete, mot order, mot att göra vad vi blir tillsagda. Den är också rolig. Ett underligt, och tråkigt, inslag är att författaren verkar känna mindre avsmak för amerikanska kapitalister än för icke-amerikanska diton, åtminstone i USA. Boken börjar med orden:
+
'''Hocus Pocus''' är en bok av [[Kurt Vonnegut]], utgiven 1990. Den fick ett varmt mottagande av kritiker och [[konsument]]er i USA. Det hindrar inte att den på ett ofta friskt sätt förlöjligar och hånar samhället vi alla släpar runt i. Huvudpersonen började sin yrkesbana på militärhögskola innan han skeppades över till Vietnam. I mördandets sydostasien avancerar han snabbt och mot slutet arbetar han med motivering och media, han går från att mörda till att ljuga för betalning. Efter kriget hamnar han som lärare för rika ungdomar med inlärningssvårigheter. För bitter, för ironisk och för ärlig får han sparken. Istället får han jobb som lärare på [[fängelse]]t över sjön. Det varar till han själv blir fånge efter att ha dömts för att ha organiserat en massutbrytning ur samma fängelse. Återigen har han varit för bitter och för ärlig. Boken är en kritik mot sättet vi lever, mot [[arbete]], mot [[order]], mot att göra vad vi blir tillsagda. Den är också rolig. Ett underligt, och tråkigt, inslag är att författaren verkar känna mindre avsmak för amerikanska [[kapitalist]]er än för icke-amerikanska diton, åtminstone i USA. Boken börjar med orden:
 
<blockquote>"''At least the world will end, an event anticipated with great joy by many.''"</blockquote>
 
<blockquote>"''At least the world will end, an event anticipated with great joy by many.''"</blockquote>
  

Nuvarande version från 18 januari 2010 kl. 01.13

Vonnegut, Kur - Hocus Pocus.jpg

Hocus Pocus är en bok av Kurt Vonnegut, utgiven 1990. Den fick ett varmt mottagande av kritiker och konsumenter i USA. Det hindrar inte att den på ett ofta friskt sätt förlöjligar och hånar samhället vi alla släpar runt i. Huvudpersonen började sin yrkesbana på militärhögskola innan han skeppades över till Vietnam. I mördandets sydostasien avancerar han snabbt och mot slutet arbetar han med motivering och media, han går från att mörda till att ljuga för betalning. Efter kriget hamnar han som lärare för rika ungdomar med inlärningssvårigheter. För bitter, för ironisk och för ärlig får han sparken. Istället får han jobb som lärare på fängelset över sjön. Det varar till han själv blir fånge efter att ha dömts för att ha organiserat en massutbrytning ur samma fängelse. Återigen har han varit för bitter och för ärlig. Boken är en kritik mot sättet vi lever, mot arbete, mot order, mot att göra vad vi blir tillsagda. Den är också rolig. Ett underligt, och tråkigt, inslag är att författaren verkar känna mindre avsmak för amerikanska kapitalister än för icke-amerikanska diton, åtminstone i USA. Boken börjar med orden:

"At least the world will end, an event anticipated with great joy by many."